Обустављено право гласа у ГС УН за шест земаља

Повељом Уједињених нација је регулисано да чланови чији су дугови једнаки или већи од износа њихових доприноса за претходне две пуне године, губе право гласа
Обустављено право гласа у ГС УН за шест земаљаwww.globallookpress.com © Paul Chiasson/Keystone Press Agency

Венецуела, Либан и Јужни Судан изгубиле су право гласа у Генералној скупштини Уједињених нација, због кашњења са плаћањем обавеза према буџету те међународне организације, саопштио је генерални секретар УН Антонио Гутереш у писму које је дистрибуирано у четвртак, пренео је АП.

Право гласа су такође изгубиле и Доминиканска Република, Екваторијална Гвинеја и Габон, навео је Гутереш.

Габон тренутно има представника у Савету безбедности који ће одрадити двогодишњи мандат и ова одлука генералног секретара се не односи на његово право гласа.

Повељом Уједињених нација је регулисано да чланови чији су дугови једнаки или већи од износа њихових доприноса за претходне пуне две године, губе право гласа.

Истовремено, Генерална скупштина има овлашћење да одлучи "да је неплаћање последица услова који су ван контроле чланице", и у том случају земља може да настави да гласа.

Генерална скупштина одлучила је да три афричке земље на листи држава са заосталим обавезама, Комори, Сао Томе и Принципе и Сомалија, могу да задрже своја гласачка права.

Прошле године одобрено је исто изузеће за три земље.

Како је наведено у писму генералног секретара, минималне уплате потребне за враћање права гласа су 76.244.991 долара за Венецуелу, 1.835.303 долара за Либан, 619.103 долара за Екваторијалну Гвинеју, 196.130 долара за Јужни Судан, 61.686 долара за Габон и 20.580 долара за Доминиканску Републику.