Министар одбране Хрватске у Рамштајну: Обећали смо да ћемо и даље помагати Украјини

На састанку је девет држава чланица НАТО обећало Украјини нову војну помоћ за подршку у сукобу с Русијом
Министар одбране Хрватске у Рамштајну: Обећали смо да ћемо и даље помагати Украјиниwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Хрватско министарство одбране саопштило је данас да ће наставити да помаже Украјини, укључујући и разминирање.

Министарство је то обећало на састанку у америчкој војној бази Рамштајн у Немачкој, где су се савезници Украјине обавезали да наставе са војном помоћи тој земљи у сукобу са Русијом, али није било договора о испоруци тенкова Леопард 2 које Кијев већ дуго тражи, преноси хрватска новинска агенција Хина.

Хрватску су на састанку представљали министар одбране Марио Баножић и начелник Главног стожера Oружаних снага Хрватске Роберт Храњ, наводи се у саопштењу министарства.

"Хрватска ће и даље пружати сву потребну помоћ, између осталог и у подручју хуманитарног разминирања", рекао је министар обране Хрватске.

На састанку је девет држава чланица НАТО обећало Украјини нову војну помоћ за подршку у сукобу с Русијом, што укључује пројектиле, ПВО системе Стингер, ПВО топове, обуку и другу опрему и услуге.

Немачка је објавила да је потребан договор савезника како би дала зелено светло за испоруку тенкова немачке производње Леопард 2 Украјини, те да ће у случају консензуса брзо омогућити испоруку.