Србија и Балкан

Ескобар: Ситуација између Србије и "Косова" све опаснија

Пре уласка у ЕУ, обе стране мораће да покажу да могу да живе једни с другима, поручио специјални изасланик Вашингтона за дијалог Београд и Приштине
Ескобар: Ситуација између Србије и "Косова" све опаснијаGetty © Anna Moneymaker

Изасланик Вашингтона за дијалог Београд и Приштине Габријел Ескобар рекао је да не постоји никакав формални рок за постизање споразума Београда и Приштине, али да је жеља да процес буде окончан што је пре могуће.

"Волели бисмо договор што је пре могуће. Да га имамо сутра, прихватили бисмо га сутра. Ако су потребне две године, онда две године. Али морамо да се крећемо брзо, јер свака конфронтација коју видимо између 'Косова' и Србије је све опаснија. Последња, спор око барикада је могла да буде насилна и зато хитно морамо да радимо на томе."

Ескобар је у интервјуу за "Јуроњуз" Србија подсетио да се дијалог води под покровитељством Европске уније.

"Ми нисмо део тог покровитељства. Подржавамо га политички, финансијски и кроз подизање капацитета и за то бих вас упутио на мог колегу Мирослава Лајчака", каже Ескобар и додаје  да на крају процеса жели да види земље Западног Балкана на путу интеграција у ЕУ у разумном периоду. 

"Под разумним, не мислим двадесет година. Мислим много раније", рекао је Ескобар.

На питање због чега је све убрзано с обзиром на то да конфликт траје деценијама и зашто на столу више није решење две Немачке он подсећа на сукоб у Украјини. 

"Овде имамо контекст руско-украјинског рата. Поново говоримо о територијалној безбедности Европе и правој претњи безбедности Европе. И у срцу Европе имате замрзнути конфликт, који, како се испоставља, није тако замрзнут. Потрошили смо веома много времена преговарајући о таблицама, личним картама и барикадама током последњих годину дана. Ту енергију, новац и време је требало да посветимо подршци Украјини", наводи Ескобар.

На питање у чему види решење спора, Ескобар понавља - европске интеграције и рушење баријера између држава на Западном Балкану.

"Људи би прихватили таква решења. И, заправо, ми покушавамо да уведемо Србију и 'Косово' у савез где ће морати да живе са Чесима, Италијанима, Норвежанима... Мораће најпре да покажу да могу да живе једни с другима", каже Ескобар.

Он изражава уверење да све земље региона међусобно треба да се признају "јер је оно што дефинише Западни Балкан невероватан економски потенцијал који има који је увећан када радите заједно".

Ескобар није уверен да ниједан српски политичар неће прихватити признавање "Косова".

"Мислим да ако имамо људе који се понашају као државници, могли бисмо да имамо динамику која би могла да трансформише овај регион у нешто веома позитивно, у прави модел за будућност, за следећу генерацију", објашњава Ескобар. 

Он констатује да се већ касни с формирањем Заједнице српских општина.

"То је правно обавезујућа међународна обавеза Србије и 'Косова'. Стога једна страна и једна особа не може да одустане од те обавезе. Тако да ће заједница бити успостављена, а питање је како да до тога дођемо раније", изричит је Ескобар.

Сматра да би све државе у Европи требало да уведу санкције Русији, па и Србија, јер "изгледа лоше да буде ван већине у Европи". 

image