Спорт

РТ Балкан на раскрсници светског тениса: Каква је будућност Русије?

Септембар ће бити месец за одлучивање о судбини "белог спорта", када ће у Канкуну бити организовани избори за председника Међународне тениске организације (ИТФ). Међу многим темама од којих ће зависити победа кандидата, једна од најважнијих биће и она која се тиче суспензије руских и белоруских играчица и играча – каква је њихова будућност?
РТ Балкан на раскрсници светског тениса: Каква је будућност Русије?Getty © Darrian Traynor / Stringer

РТ Балкан присуствовао је обраћању Дитлифа фон Арнима, председника Тениске асоцијацијације Немачке, који је пре неколико седмица поднео званичну кандидатуру за предстојеће изборе.

Фон Арним ће бити противкандидат Дејвиду Хагертију, Американци који је од 2015. године на челу највеће тениске организације.

Немац има 63 године, за себе истиче да је био просечан тенисер, али да има искуство играња и може да се поистовети са играчима.

Има искуство и директора турнира из серије 250, а био је и на позицији директора Светског тимског првенства (World Cup Team), екипног такмичења у Диселдорфу које је трајало до 2012. године.

"Мислим да је ИТФ био веома јасан да тренутно прати препоруке Међународног олимпијског комитета. МОК ће у наредних неколико недеља поново разматрати шта жели да уради по овом питању", почео је Фон Арним одговор на питање РТ Балкан.

"Мислим да у овом тренутку треба да пратимо оно што МОК предлаже, али ће ме изузетно занимати какав ће исход бити у следећим данима."

Одлуке ИТФ-а, барем тренутно, зависе од МОК-а

Посебно ће бити важно како ће се односити по питању учешћа Руса и Белоруса на Вимблдону. Спекулише се да би њима поново могао да буде забрањен наступ на трећем гренд слему сезоне, као што је то био случај и прошле године.

Због санкција уведених руским спортистима, тенисери нису могли да учествују на Вимблдону, а кровне тениске организације су направиле додатну пометњу контрапотезима.

Тениска асоцијација професионалаца (АТП) и Женска тениска асоцијација (ВТА), као одговор на то саопштење Вимблдона, донеле су одлуку да забране бодовање на турниру у Лондону.

У тој ситуацији ИТФ није много утицао на оно што су челници Вимблдона изрекли, иако се под његовом ингеренцијом налазе сва четири гренд слема.

"Занимљива је одлука на Енглеској. Шта ће урадити и каква су им очекивања? Колико сам успео да чујем, имају много јаснију слику него у Немачкој. Ако буду поново одлучили исто, имаће проблема са АТП и ВТА лиценцама."

За крај овог питања, додао је нешто што тако јасно осликава тренутно стање у тенису.

Морамо имати јасну слику о ситуацији око руских играча, али мислим да нећемо бити уједињени.

Фон Арним није представио званичну визију онога што жели да постигне као председник ИТФ-а, па није ни износио лично мишљење о питању које је једно од најважнијих у овом тренутку.

Статус Русије и Белорусије – има ли шансе за промену?

РТ Балкан сазнао је од људи блискима његовој администрацији да Немци желе да се Руси и Белоруси такмиче на највишем нивоу.

Тенис је један од ретких спортова који су погођени санкцијама, а у којем није дошло до потпуне забране спортиста. Они се тренутно не такмиче под заставом своје земље и питање је да ли ће моћи да играју на теренима Ол Ингланд клуба.

На Аустралијан опену навијачима је забрањено уношење руских застава на трибине.

Када су у питању остали проблеми, њих има много, али Дитлиф није желео само да критикује актуелног председника Хагертија.

"Мислим да је било добрих потеза, поготово у јуниорском тенису. Комуникација између ИТФ и федерација може да буде боља, то се видело на примеру Дејвис купа – у Немачкој смо били изненађени када смо чули да се раскида уговор са 'Космосом'."

Инвестициона група "Космос", чији је оснивач бивши шпански фудбалски репрезентативац Ђерар Пике, изнела је 2019. године грандиозни план за реформацију Дејвис купа, тимског такмичења старог више од једног века.

По плану који је требало да траје 25 година, око три милијарде долара пројектовано је да се улије у тенис, али је ИТФ пре неколико дана саопштио да је раскинуо уговор са "Космосом".

Фон Арним рекао је да има и других тема осим Дејвис купа, Били Џин Кинг купа и олимпијских игара, али репрезентативно такмичње наравно изазивало највеће интересовање новинара.

"Проблем је што не знамо почетну позицију, да видимо шта се дешава, а тек онда да мислимо о формату. Оно што је сигурно јесте да не можемо да мењамо формат четири пута у пет година. Треба да видимо шта је циљ Дејвис купа – да ли је то да промовишемо тенис широм света, требало би да буде… Или је за маркетинг или нешто треће. Много је отворених питања, и за Дејвис куп и за Били Џин Кинг куп."

ИТФ мора да буде јачи од АТП-ја и ВТА

Посебну пажњу, како каже, посветиће ојачању организације која је у многим сегментима слабија од АТП и ВТА.

Делимично је и то разлог због чега не постоји јединство у одлучивању о "случају Вимблдон".

"АТП и ВТА су тренутно јачи, они имају своје интересе, а ми из ИТФ-а морамо да повратимо важност и да будемо битан фактор, да говоримо у корист тениса и о тенису, а не толико о финансијама, маркетингу..."

"На пример, ко говори о томе како да привучемо децу? Морамо људима да ставимо до знања колико је тенис заправо добар спорт. Знам да неки гренд слемови подржавају наш програм, то је добар почетак. Морамо да сарађујемо и са АТП и ВТА", закључио је Дитлиф фон Арним.

Избори за новог председника биће организовани у септембру у Канкуну и тада ће бити јасно у ком правцу ће наставити да се креће "бели спорт".

Такође, постаће много јасније да ли ће највеће тениске организације наставити да своје интересе остварују преко леђа оних који су то најмање заслужили – тенисерки и тенисера из Русије и Белорусије.

Никола Ђукић (@NikolaDjukic43)

image