Свет

Скршени снови Кијева, Немачка одбила да пошаље тенкове; Кремљ: Не би вам ништа помогли

Без одлуке у Рамштајну о слању тенкова Украјини
Скршени снови Кијева, Немачка одбила да пошаље тенкове; Кремљ: Не би вам ништа помоглиwww.globallookpress.com © Philipp Schulze/dpa

Немачка је скршила украјинске наде да ће Берлин у петак коначно одлучити да пошаље модерне борбене тенкове кијевским снагама, а немачки министар одбране Борис Писторијус тврди да још нема међународног споразума о овој теми.

Говорећи након састанка министара одбране у америчкој војној бази Рамштајн у Немачкој, Писторијус је рекао да његова влада још увек није пристала на украјински захтев да им пошаље тенкове "леопард 2" за очекивану пролећну офанзиву.

"Не знамо када ћемо донети одлуку о слању тенова, ни каква ће бити та одлука", рекао је он новинарима.

Писторијус је ипак наложио немачкој војсци да "прегледа" колико и којих "леопарда" може да пошаље, како би влада могла да "реагује брзо" када донесе коначну одлуку.

Неколико европских савезника јавно је затражило од Немачке да барем омогући другим земљама да Кијеву пошаљу своје "леопарде", али канцелар Олаф Шолц још није донео одлуку о томе.

Украјински председник Владимир Зеленски поново је затражио тенкове, тврдећи да ће им они помоћи да протерају Русе са своје земље.

Са друге стране, из Кремља је поручено да модерни НАТО тенкови не би ништа променили на терену.

"Нема потребе да се претерује", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков. "Модерни западни тенкови неће променити ток специјалне војне операције у Украјини."

Компетентни стручњаци су свесни читавог спектра проблема који ће се појавити приликом покушаја такве испоруке. На крају крајева, ово је веома сложена техника којој је потребно квалификовано одржавање и високотехнолошке поправке, приметио је Песков.

Стога ће, сматра он, присуство тенкова западног типа само изазвати додатне проблеме и невоље Украјини, али ни на који начин неће спречити Русију да оствари зацртане циљеве.

Одлука да се још увек не пошаљу тенкови уследила је после премишљања Берлина који су савезници притискали да пошаље флоту "леопарда" кијевским снагама. Берлин "држи кључ", с обзиром на то да и управља сопственим складиштем "леопарда" и мора да одобри донације других земаља за возило немачке производње, пише "Политико".

Шолц није био вољан да то уради, сигнализирајући и јавно и приватно да жели да САД прве крену и испоруче своје тенкове у Украјину.

Амерички званичници су одбили на захтев, истичући да би Украјинцима било теже да управљају и одржавају њихове тенкове "М1 абрамс". Уместо тога, САД шаљу 100 других оклопних борбених возила као део огромног пакета помоћи од 2,5 милијарди долара.

Британија је такође послала своје тенкове "чаленџер", а Француска разматра слање својих "леклеркова". Пољска је поручила да је спремна да пошаље своје "леопарде" без одобрења Берлина.

Немачка је, упркос притисцима, остала суздржана а Шолц је поновио да чекају САД.

"Ми никада не радимо нешто сами, већ заједно са другима, посебно са Сједињеним Државама", рекао је он раније ове недеље на Светском економском форуму у Давосу.

image