Србија и Балкан

Ескобар: Заједница српских општина биће формирана са или без Куртија

ЗСО ће бити формирана, а Курти ће то имплементирати, поручио је специјални изасланик САД
Ескобар: Заједница српских општина биће формирана са или без Куртија© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар оценио је да је имао веома конструктивне разговоре са председником Србије Александром Вучићем у Београду о француско-немачком предлогу за решавање питања КиМ и истакао да би наредни сусрет преговарача у Бриселу могао да се деси ускоро.

Ескобар је за "Глас Америке" рекао да ће Заједница српских општина (ЗСО) бити формирана, са или без воље премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, и нагласио да формирање ЗСО и преговори о француско-немачком предлогу "нису у потпуности повезани".

На констатацију да је Курти више пута рекао да неће формирати ЗСО, Ескобар је поручио да "једна особа и једна странка не могу да одустану од спровођења правно обавезујућих тачака".

"Ми ћемо то урадити, ја ћу то урадити тако што ћу наћи партнере, има много људи који би желели да виде боље односе између Срба на северу и остатка земље", рекао је Ескобар.

Он је додао да међунардона заједница очекује и захтева од Приштине да формира ЗСО.

На питање да ли то значи да ће САД то урадити ако Курти не буде хтео, Ескобар је рекао да ће САД започети разговор о томе, "национални разговор о томе шта испуњење те обавезе значи за народ на 'Косову'".

Он је додао да "Курти не мора да се сложи" с тим јер се "'Косово' већ сложило".

Ескобар је оценио да није питање да ли је Курти сагласан или не, већ како ће то бити имплементирано, а на констатацију да га Курти неће имплементирати, категорично је рекао "биће имплементиран".

Упитан да ли је, уколико се формира ЗСО, то начин да се охрабри Београд да начини корак ка прихватању француско-немачког предлога, Ескобар је рекао да те две ствари нису у потпуности повезане.

"ЗСО је постојећа обавеза и мора да се имплементира. Француско-немачки предлог је веома добар предлог који обема земљама омогућава напредак ка одрживом миру. И на томе ћемо симултано радити и потребне су нам обе ствари", поручио је он.

На питање да ли постоји датум следећег сусрета у Бриселу, Ескобар је рекао да формално не постоји, али да се о томе разговара и да би требало да се деси "врло, врло ускоро".

На констатацију да је Вучић, након састанка у петак са међународним представницима, рекао да је био суочен са проблемима и изазовима који би били стављени пред Србију ако се не би усагласила са предложеним планом за КиМ и питање које су то последице и да ли је Вучић заправо прихватио предлог, Ескобар је рекао да не жели да говори о дискусијама које се воде у контексту дијалога, али да су детаљно разговарали о томе које су последице за регион ако не напредује.

"Да има отворену рану и замрзнути конфликт који заправо и није замрзнут, да заједница на северу 'Косова' живи у тензијама, са барикадама и под притиском, људима који су забринути... о томе смо разговарали. И то желимо да решимо у контексту дијалога. Мислим да смо имали добар разговор и да сви разумемо који су изазови ако наставимо овако како смо радили до сада... Мислим да смо данас много напредовали. Разговори су били веома, веома конструктивни и мислим да имамо добру основу за даље", рекао је Ескобар.

На питање да ли то што каже да су разговори "конструктивни" значи да ће дијалог бити настављен на основу француско-немачког предлога, он је одговорио потврдно и нагласио да је тај предлог сада на столу.

"Е сада, како ћемо испреговарати анекс о имплементацији, то је друга прича. Србија учествује 50 одсто у том процесу и не треба се ничег плашити. Мислим да овај предлог отвара многе прилике", оценио је Ескобар.

На питање да ли ће дијалог ускоро бити обновљен, он је рекао да дијалог није ни престајао.

"Изазов је био то што је постао инструмент за решавање криза и желимо да га поново вратимо на стратешки ниво на основу француско-немачког предлога. Ми мислимо да је тај предлог добар. САД потпуно подржавају тај предлог и желимо да буде добро решење за обе земље. Другим речима, желимо да отвори европску перспективу за обе земље, отвори могућност за већу сарадњу не само са Европом, већ и регионом и САД", поручио је Ескобар.

image