Свет

Америка позива Украјину да се не "фиксира" на одбрану кључног града

Вашингтон саветује Кијев да повуче снаге из Бахмута, како би се припремио за офанзиву на југу земље
Америка позива Украјину да се не "фиксира" на одбрану кључног градаGetty © Spencer Platt/Getty Images

Вашингтон верује да би Украјина требало да се "преусмери" на припреме за нову офанзиву, што сугерише да би жестоке битке за источни град Артјомовск (Бахмут) могле да "сметају" Кијеву, преносе западни медији, позивајући се на високог америчког званичника. 

"Америка саветује Украјини да повуче ове снаге како би се поново опремили и придружили програмима које предводе САД, а који имају за циљ припрему оружаних снага да покрену офанзиву на југу земље", рекао је извор из америчке владе.

Обраћајући се малој групи новинара у петак, високи званичник у администрацији председника Џозефа Бајдена (који је одбио да буде именован или дословно цитиран) рекао је да Украјина "не би требало да се фиксира на одбрану града Бахмута по сваку цену", наводи АФП. Уместо тога, Кијеву је саветовано да искористи време за припрему велике контраофанзиве против Русије.

Према његовим речима, у биткама за Артјомовск време је сада на страни Русије, због њеног супериорног броја трупа и артиљерије, а Украјина, претерано забринута због пажње према овом месту, не дозвољава својој војсци да се припреми за даље сукобе и организовања пролећне офанзиве за враћање изгубљене територије.

Амерички званичник је додао да је Бела кућа одала признање за успехе Оружаних снага Русије у биткама за Артјомовск и Соледар.

"Русија је остварила 'постепени напредак' у борбеним операцијама у овој области", истакао је.

Исти медији, више месеци су град описивали као кључну, стратешку област.

Вршилац дужности шефа ДНР Денис Пушилин рекао је да ови успеси отварају могућности Русији да у потпуности опколи Артјомовск. 

У сличном извештају у петак, Ројтерс је такође индиректно цитирао високог званичника Бајденове администрације који је посаветовао Кијев да сачека "док не стигне најновија тура америчког оружја", алудирајући на пакет помоћи вредан 2,5 милијарди долара одобрен у Вашингтону ове седмице.

Помоћ укључује велики број артиљеријских ракета, које су намењене за наоружавање вишецевних лансера ракета ХИМАРС коју испоручује САД и, први пут, борбена возила "страјкер" – али не и тенкове. Мали број украјинских војника такође пролази обуку у америчкој бази у Немачкој, а неки уче како да управљају батеријом која је наоружана ракетним ПВО системом "патриот".

Званичник је наводно рекао да се западно оружје које ће бити потребно "мобилној офанзивној снази" за будуће битке тренутно "слива у Украјину" и додао да Кијев не би требало да троши своје ограничене ресурсе на "стратешки неважну мету", наводи Ројтерс.

Док је велики део западне штампе – укључујући медијске куће као што су Пи-Би-Ес, Ен-Би-Си, Си-Би-Ес, "Њујорк тајмс" и други – више пута наводио да је град кључни центар од великог стратешког значаја, амерички званичници су последњих дана изнели сасвим другачији став.

Чак и ако Москва успешно заузме град, "то неће стратешки променити динамику на бојном пољу. То неће вратити Украјинце на ниво у којем ће одједном бити на леђима и губе", рекао је портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби раније у петак.

Град Артјомовск - главно упориште украјинске војске

Град Артјомовск постао је упориште украјинске војске у годинама од пуча у Кијеву 2014. године. Део је одбрамбене линије дуге 70 километара коју су створиле украјинске снаге током година. Русија полаже право на суверенитет над градом заједно са остатком Доњецке Народне Републике, која се придружила Русији у октобру након референдума. Кијев је одбацио гласање као "лажно".

Град остаје главни логистички центар за украјинске снаге у региону и последњих месеци се појавио као жариште сукоба за обе стране. Руске трупе су у последњих неколико недеља оствариле неколико победа у тој области, заузевши град Соледар и неколико других насеља док покушавају да опколе Артјомовск.

Иако остаје нејасно да ли ће Кијев послушати савет, коментари америчких званичника дошли су након петка извештаја "Шпигла" у коме се наводи да је немачка Федерална обавештајна агенција (БНД) "у стању узбуне" због великих губитака које су претрпеле украјинске трупе.

Према информацијама "Шпигла", обавештајна служба је на тајном састанку ове недеље обавестила политичаре у Бундестагу да украјинска војска тренутно свакодневно губи троцифрени број војника у борбама са "руским освајачима".

БНД је упозорио да би, ако Руси заузму Артјомовск то имало озбиљне последице, јер би то омогућило Русији да напредује даље у унутрашњост. БНД је такође известио да руска војска немилосрдно делује по гради. На брифингу је речено да Русија тренутно "троши војнике као топовско месо" и да огромни губици у њиховим оружаним снагама очигледно нису играли никакву улогу у руској ратној тактици.

image