Праг потврдио: Не шаљемо "леопарде"

Министарство одбране Чешке демантовало је наводе да тенкове немачке производње проследити Кијеву
Праг потврдио: Не шаљемо "леопарде"Getty © Photo by David Hecker/Getty Images)

Чешка Украјини неће проследити тенкове "леопард 2" које би требало да добије од Немачке, саопштило је министарство одбране ове земље, демантујући извештаје појединих медија да ће се ових борбених возила одрећи у корист Кијева.

Чешкој, како се додаје, нико није ни тражио ни нудио тенкове које би земља, према ранијем договору, требало да од Берлина добије у замену за оне из совјетске производње Т-72, а које је послала у Украјину из свог арсенала.

Да Праг и Братислава подржавају идеју о пребацивању немачких тенкова у Кијев извештавале су новине "Франкфуртер алгемајне цајтунг" које су навеле да су Чешка и Словачка Украјини послале десетине својих тенкова, па је Немачка, у оквиру такозване "кружне размене" одлучила да их надокнади "леопардима".

Кијевски режим, како подсећају "РИА Новости", већ неколико месеци захтева да им Запад пошаље оклопна возила за офанзивна дејства.

Британске власти су Кијеву обећале своје "челенџере 2", док је Вашингтон саопштио да још не види смисао у предаји "абрамса".

"Леопард" још увек остаје камен спотицања јер ни на последњем састанку НАТО контакт групе за подршку Украјини, савезници нису успели да постигну консензус о њиховој испоруци.

Нови немачки министар одбране Борис Писторијус обећао је, међутим, да ће Берлин наставити да разматра ово питање.

Москва је, иначе, више пута поручила да снабдевање Кијева западним оружјем само продужава сукоб и да неће донети ништа добро Украјини. Кремљ је запретио и да ће пошиљке оружја бити легитимна мета руске војске.