Србија и Балкан

Аналитичар: Мило има малу шансу само ако не буде заједничког кандидата на другој страни

Међу победницима из 2020. године препреке су међусобне размирице, а не политички програм, сматра аналитичар Владимир Павићевић
Аналитичар: Мило има малу шансу само ако не буде заједничког кандидата на другој страни© Sean Gallup/Getty Images

Аналитичар Владимир Павићевић уверен је да уколико "победници из 2020. године" буду имали јединственог заједничког кандидата, тај кандидат би у првом кругу председничких избора у Црној Гори победио Мила Ђукановића или неког Ђукановићевог кандидата.

"Нема никакве дилеме, уколико буде више кандидата за председника Црне Горе на овој страни 'победника 2020. године', онда то ДПС-у даје неку малу шансу", казао је Павићевић за Танјуг.

Делује да је у Ђукановићевом ДПС-у већа конфузија по питању председничких избора: од појединих високих функционера те странке може се чути да то и нису неки важни избори, а неки су предлагали да се бојкотују председнички избори.

"Конфузија доминира више у ДПС-у, а код 'победника 2020' имамо једну врсту покушаја јачања свих актера победничких савезника, али и ситуацију која води ка јединственом кандидату. Међу победницима има разлика, али чешће су међусобне размирице препрека, него политички програм. Мислим да ће се те размирице превазићи и да ће 19. марта тај заједнички кандидат славити и да ће се тиме ући и формално у ову постђукановску еру Црне Горе", навео је.

Павићевић истиче да је све по закону и Уставу Црне Горе када је реч о расписивању председничких избора за 19. март, а да је Црна Гора данас снажнија него 2020. године и да сада има много већи број грађана који су лојални Црној Гори.

То омогућава логичан закључак, како каже Павићевић, да се Ђукановићева политика темељила на прављењу разлика.

Када је реч о Влади Црне Горе, Павићевић каже да су имали ситуацију крајем прошле године и почетком ове да се изабере нова влада, али да тај покушај није успео.

"Остало је нејасно зашто је баш Демократски фронт првог дана када су преговори почели рекао да су завршени", каже Павићевић наводећи да је његова идеја била да уколико се не формира нова влада, да се уради реконструкција владе Дритана Абазовића.

Како каже, нетачно је рећи да Влада у Црној Гори има интегративну тачку српство јер ту су и Албанци и Бошњаци и то њихове политичке странке.

"Није то таква влада. Ова влада покушава да уважи хетерогеност", каже Павићевић и додаје да влада Дритана Абазовића има велика постигнућа, као што су снажна посвећена борба против мафије, корупције и организованог криминала и подизање животног стандарда грађана за врло кратко време.

image