Председник Бугарске: Испорука оружја Кијеву значи да гасимо ватру бензином

Радев је поручио да његова земља не треба да шаље оружје Украјини јер на тај начин подржава сукоб
Председник Бугарске: Испорука оружја Кијеву значи да гасимо ватру бензиномwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik

Председник Бугарске Румен Радев изјавио је да пружање војне помоћи Украјини може довести до глобалног сукоба, те је апеловао да се Кијеву не испоручује оружје.

"Највреднији су мир и људски живот. Испорука оружја Кијеву значи да гасимо ватру бензином, значи да признајемо да ће бити много више жртава", рекао је Радев у интервјуу за "Дарик радио", преносе "РИА Новости".

Како је истакао, војна помоћ Кијеву значи слагање са ставом да сукоб треба да се води до потпуног пораза једне стране, што неминовно и постепено увлачи земљу "у глобални сукоб и могућност нуклеарног самоуништења".

Радев је поручио да његова земља не треба да шаље оружје Украјини јер на тај начин подржава сукоб.

"Свако ко се не слаже са тим ставом не само да треба добро да проучи историјске корене сукоба, него и да изнесе анализу свих ризика. Моја дужност као председника је да размишљам и будем солидаран са већином Бугара", истакао је он.

Он је закључио да војни сукоб постаје све жешћи, те да води исцрпљивању и глобалној економској катастрофи коју Европљани већ осећају.

Немачки лист "Велт" подсетио је да је Бугарска још у пролеће прошле године почела тајно да испоручује Кијеву велику количину муниције и дизел горива. Ту информацију је потврдио министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба.

До тада су Бугарска и Мађарске сматране јединим чланицама ЕУ које не испоручују Украјини оружје и муницију.