Свет

Кристинина афера се наставља: Забранила попис тенкова, штитила Шолца?

Бивша немачка министарка одбране тиме што није дозволила да се "леопарди" преброје покушала да спречи додатни притисак на Берлин да возила испоручи Кијеву
Кристинина афера се наставља: Забранила попис тенкова, штитила Шолца?www.globallookpress.com © Sven Eckelkamp via www.imago-ima/www.imago-images.de

Бивша немачка министарка одбране Кристина Ламбрехт пред подношење оставке забранила је пописивање тенкова "леопард", плашећи се да би то могло да повећа притисак савезника да се ова возила пошаљу Украјини, сазнаје "Бизнис инсајдер".

"Само недељу дана пре оставке Кристина Ламбрехт дала је инструкције званичницима да не пописују тенкове Бундесвера 'леопард 1' и 'леопард 2', упркос чињеници да су представници њеног ресора раније предложили да се ова возила преброје да би се добио увид у залихе", наводи лист.

Ламбрехт је, наводно, на тај начин покушала да заштити Шолца од притисака, јер би се "број борбено спремних тенкова Бундесвера могао протумачити као спремност за снабдевање Украјине".

Њен наследник на функцији, нови немачки министар одбране Борис Писторијус нема толико "разумевања" за муке канцелара, па је тако, како преноси "Фајненшел тајмс", најавио да ће министарство проверити војне залихе "леопарда" како би видело колико тенкова би могло да буде послато Украјини.

Он је рекао да ће се на тај начин утврдити и да ли су Бундесверови "леопарди" компатибилни са системима које користе немачки партнери, као и колико их је на располагању.

"То не прејудицира одлуку - то је једноставно припрема за дан који може да дође, Тако бисмо могли одмах да реагујемо и пружимо подршку у веома кратком року", објаснио је Писторијус.

Неки немачки посланици, међутим, били су збуњени Писторијусовом изјавом.

"Алармантно је да нови министар одбране тек сада треба да провери колико тенкова имамо и то 11 месеци након што је Русија напала Украјину", рекла је Мари-Агнес Штрак-Цимерман, шефица одбора за одбрану немачког парламента и један од најгласнијих заговорника за слање ових борбених возила Кијеву.

Иначе, како је навео лист "Зидојче цајтунг", Шолц је у разговору са америчким председником Џозефом Бајденом јасно ставио до знања да ће Немачка испоручити Украјини тенкове "леопард 2" само ако америчка страна пошаље своје тенкове "абрамс". Берлин је информацију касније демантовао.

Москва је више пута изјављивала да снабдевање западним наоружањем само продужава сукоб и да неће донети ништа добро Украјини, а транспорт наоружања постаје легитимна мета руских Ваздушно-космичких снага.

Претходна министарка одбране Кристина Ламбрехт поднела је 16. јануара оставку канцелару Олафу Шолцу и затражила да је разреши дужности, пошто је месецима трпела критике у вези са слањем оружја украјинској војсци. Дужност је напустила у време припрема за састанак Контакт групе за подршку Украјини земаља НАТО-а и њихових савезника који је одржан 20. јануара у америчкој бази "Рамштајн" у Немачкој.

image