Бивши званичник Беле куће: Пољска можда спрема окупацију Западне Украјине

Руски обавештајци тврде да Варшава убрзава припреме за припајање територија Лавова, Ивано-Франковска и већег дела Тернопољске области у Украјини
Бивши званичник Беле куће: Пољска можда спрема окупацију Западне Украјинеwww.globallookpress.com © Presidential Office of Ukraine

Пољска би могла да почне мобилизацију великих размера у припреми за окупацију Западне Украјине, упозорио је Пол Крејг Робертс, званичник Беле куће за време администрације Роналда Регана. 

Истовремено, Робертс у чланку објављеном на његовој веб страници не искључује могућност да је Варшави потребно повећање војске како би се заштитила од замишљеног напада Москве или помогла Украјини.

"Да ли ће то бити учињено да се заштити од руског напада или да се окупира Западна Украјина, није познато", написао је он.

Пољски медији су писали да власти планирају повећање броја војске, јер се спремају за напад великих размера на територију Западне Украјине како би је заузели и тамо одржали референдум.

Директор руске спољне обавештајне службе (СВР) Сергеј Наришкин је у интервјуу за "РИА Новости" приметио да пољско руководство намерава да одржи референдуме у западној Украјини како би оправдало претензије на украјинску територију. 

Према његовим речима, пољске специјалне службе су као пробни балон пустиле у украјинске медије информацију да се сличан плебисцит наводно већ припрема у Лавовској области.

СВР тврди да Варшава убрзава припреме за припајање територија Лавова, Ивано-Франковска и већег дела Тернопољске области у Украјини.