Уводе две граничне цене за руске нафтне деривате: Ризик за инфлацију

Америка и савезници постигли договор на састанку заменице министра финансија САД Воле Адејемо са колегама из коалиције земаља које су се придружиле механизму ограничења цена руске нафте
Уводе две граничне цене за руске нафтне деривате: Ризик за инфлацију© Tanjug/Department of Energy via AP

Сједињене Америчке Државе и њихови савезници одредиће две граничне цене за руске нафтне деривате у зависности од категорије, саопштило је америчко Министарство финансија.

Одлука је донета на састанку заменице министра финансија САД Воле Адејемо са колегама из коалиције земаља које су се придружиле механизму ограничења цена руске нафте.

"Заменици министара сложили су се са приступом који подразумева увођење две граничне цене за нафтне деривате. Једна за производе којима се тргује по премијум цени у односу на сирову нафту, укључујући дизел или бензин, а друга за производе који се продају са попустом", наводи се у саопштењу.

Претпоставља се да ће ограничење цене ступити на снагу у фебруару, заједно са ембаргом Европске уније на нафтне деривате.

Поред тога, коалиција у марту намерава да преиспита ограничење цене за руску нафту која је утврђена у висини од 60 долара по барелу.

"То ће омогућити коалицији да узме у обзир развој ситуације на глобалним тржиштима", саопштило је америчко Министарство финансија.

Од 5. фебруара, Европска унија ће се придружити Великој Британији и САД у забрани увоза руског дизела и других нафтних деривата поморским путем. Та мера, заједно са ограничењем цена на извоз руског горива, могла би да направи значајну рупу у приходима Москве.

Са друге стране, ако европски купци не буду у стању да пронађу алтернативне изворе снабдевања, санкције би могле да нагомилају нове трошкове индустријама које се ослањају на дизел, као што су пољопривреда и друмски транспорт, и отежају владама да обуздају инфлацију, писао је данас раније "Блумберг".