Спорт

Американац ће ударити на Руса - син шампиона Аустралијан опена сања исти подвиг

Себастијан Корда је у четвртфиналу гренд слема у Мелбурну, 25 година након што је његов отац освојио тај турнир
Американац ће ударити на Руса - син шампиона Аустралијан опена сања исти подвиг© Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Виђена је сурова демонстрација моћи у мечу осмине финала Аустралијан опена коју је показао Рус Карен Хачанов, разбивши Јошихита Нишиоку добивши чак два од три сета без иједног изгубљеног гема.

Али у четвртфиналу, Русу се придружио и Американац чешког порекла - Себастијан Корда је први пут стигао међу осам најбољих на неком гренд слему и то након што је у пет сетова савладао Хуберта Хуркача - 3:2.

Корда је у три и по сата дугом мечу био бољи од Пољака након драме, по сетовима је било 3:6, 6:3, 6:2, 1:6, 7:6, и то након што је у супер тај-брејку било 10:7 за америчког тенисера.

То је прво четвртфинале на слемовима за 22-годишњака који има велику тениску традицију у породици. Његов отац Петр Корда, који се својевремено такмичио под заставама Чехословачке и Чешке Републике, пре равно 25 година освојио је управо Аустралијан опен.

Некада други тенисер света свој једини гренд слем освојио је у Мелбурну 1998. године, а његов син родио се годину дана касније. Сада, четврт века од тог тријумфа, Себастијан Корда и даље сања подвиг и враћање тог трофеја у породичне витрине. Иначе, млађи Корда је 2018. већ освојио Аустралијан опен, али у јуниорској конкуренцији.

Корда, иначе 29. носилац на турниру, у четвртфиналу у уторак играће против Руса Карена Хачанова, који је у првом сету против Нишиоке, невероватно, изгубио тек два поена. У каквој су форми Рус и Американац, биће то изузетно занимљиво четвртфинале.

image