Претражена Бајденова кућа у Делаверу, пронађено још поверљивих докумената

Истрага Министарства праде проналази све више поверљивих докумената расејаних по дому Џозефа Бајдена
Претражена Бајденова кућа у Делаверу, пронађено још поверљивих докумената© Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster, File

Новим претресом куће председника Џозефа Бајдена у Делаверу, који је извшен по налогу америчког Министарства правде, пронађено је још шест предмета, укључујући поверљива документа, саопштио је председников адвокат.

НекА од поверљивих докумената и "пратећих материјала" датирају из времена када је Бајден био сенатор Делавера од 1973. до 2009, рекао је адвокат Боб Бауер. Друга документа су из времена када је био потпредседник у Обаминој администрацији, од 2009. до 2017. године, преноси Ројтерс.

Министарство правде, које је извршило претрес који је трајао више од 12 сати, такође је, према адвокату, узело белешке које је Бајден лично написао као потпредседник.

Председник је понудио приступ "свом дому како би омогућио министгарству да изврши претрес свих просторија у потрази за потенцијалном потпредседничком евиденцијом и потенцијалним поверљивим материјалом", рекао је Бауер.

Ни Бајден ни његова супруга нису били присутни током претреса, рекао је адвокат. Истражитељи Министарства правде унапред су координирали потрагу са Бајденовим адвокатима, рекао је Бауер, а у време претреса били су присутни председников лични и адвокати Беле куће.

Остали поверљиви владини подаци и документа откривени су овог месеца у Бајденовој резиденцији у Вилмингтону, а у новембру у приватној канцеларији коју је држао у истраживачком центру у Вашингтону, након што је завршио свој мандат потпредседника у Обаминој администрацији 2017.

Бауер у суботу у својој изјави није јасно навео где су у дому у Вилмингтону документи пронађени. Претходни поверљиви документи пронађени су у гаражи куће и у оближњем складишту.

Претрага показује да савезни истражитељи брзо крећу даље са истрагом поверљивих докумената пронађених у Бајденовом поседу. Овог месеца, амерички државни тужилац Мерик Гарланд именовао је специјалног тужиоца који ће истражити ствар.

Специјални адвокат Роберт Хур, који је именован током процеса, истраживаће како су председник и његов тим поступали са поверљивим документима из Обамине ере који су недавно пронађени у Бајденовом приватном поседу.