Ескобар: Црна Гора је у дубокој кризи

Црна Гора је близу институционалног колапса какав скоро нисам видео у било којој земљи, рекао је специјални изасланик САД за Западни Балан
Ескобар: Црна Гора је у дубокој кризиGetty © da-kuk

Специјални изасланик Сједињених Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар, упозорио је на "много могућих последица", ако Црна Горе не реши вишемесечну дубоку политичку и институционалну кризу.

"Црна Гора је у дубокој кризи. Близу је институционалног колапса какав скоро нисам видео у било којој земљи. Нема владе. Пале су две владе и није било напретка у формирању још једне. Немају кворум у Уставном суду који би могао да потврди нове изборе", рекао је Ескобар у интервјуу за "Глас Америке".

Заменик помоћника америчког државног секретара подсетио је да на пролеће истиче мандат председника Мила Ђукановића. Председница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић недавно је расписала председничке изборе за 19. март.

Места у Уставном суду одмах попунити

"Може се догодити да немају председника да повери мандат, да немају владу да крену напред и Уставни суд да одобри све одлуке и потврди резултате избора", нагласио је Ескобар.

Амерички званичник је поновио да је главни задатак да се одмах попуне упражњена места у Уставном суду, "а затим да се иде на изборе".

"Морају да почну са Уставним судом. И ван тога, верујемо, и анкете показују, да огромна већина грађана жели нове изборе. И то је где би требало да почну", сматра Ескобар.

Он је, позивајући се на мишљење Венецијанске комисије, поручио и да је веома опасна било каква помисао да се "Устав мења простом већином".

"Већ смо рекли да нисмо сигурни да би то била уставно валидна влада. Нисмо сигурни да би могли да се ослонимо на одлуке такве владе. Охрабрили смо их да то не раде", закључио је.

Парламентарна већина прогласила је крајем децембра лидера ДЕМОС-а Миодрага Лекића за мандатара за састав нове Владе Црне Горе на основу спорних измена Закона о председнику које је претходно усвојила у Скупштини, упркос негативном мишљењу Венецијанске комисије.
Званичници САД и Европске уније упозорили су да не би требало бирати владу на основу тих измена.

Преговори о формирању владе су у међувремену пропали.

Актуелна влада премијера Дритана Абазовића је у техничком мандату, након што јој је изгласано неповерење пре више од пет месеци, подсећа "Глас Америке".

Уставни суд је у међувремену у блокади јер од укупно седам, тренутно има само троје судија и нема кворума за одлучивање о кључним питањима у земљи.
Званичници земаља чланица Европске уније више пута су упозорили Подгорицу на претњу заустављања преговора о приступању, ако се не обезбеди пуна функционалност Уставног суда.

У Црној Гори је тренутно у току нови процес избора судија, након што претходни кандидати нису добили неопходну подршку у Скупштини.