Сијарто: Не можемо без руских енергената

Неопходно је одржавати односе са Москвом, јер када се налазите у области без излаза на море, ако не добијете руске енергенте, не можете да снабдевате своју земљу, поручио је мађарски шеф дипломатије
Сијарто: Не можемо без руских енергенатаwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да снабдевање те земље енергетским ресурсима не може бити гарантовано без нафте и гаса из Русије.

"Када се налазите у области без излаза на море, ако не добијете руске енергенте, не можете да снабдевате своју земљу. Зато је неопходно одржавати односе са Москвом и гарантовати изузетке у вези са санкцијама  у Европској унији", рекао је Сијарто у интервјуу италијанском листу "Република".

Он је напоменуо да су у политици важни "географија и реалност".

Сијарто рекао је да санкције Запада уведене Русији нису успеле да окончају сукоб у Украјини и само су погоршале економску ситуацију у Европи, као и да планирани девети пакет санкција неће бити изузетак.

"Санкције су нанеле озбиљну штету свима, али Европа нажалост још увек није напустила ову политику", рекао је министар у видео обраћању, објављеном на његовој Фејсбук страници.

Према његовим речима, девети пакет санкција који је сада у припреми "по свему судећи ће додатно погоршати ситуацију у Европи".

Како је Сијарто навео, Будимпешта очекује да ће Европска унија пружити финансијску подршку за изградњу инфраструктуре за снабдевање гасом из нових извора у централну Европу, јер су за то заинтересоване све земље у региону.

Мађарски премијер Виктор Орбан је раније рекао да Европа губи одбијањем руских енергената у корист америчких, пошто је принуђена да их преплаћује од пет до десет пута. Према његовим речима, Европа треба да постави питање "америчким пријатељима" ко у овој ситуацији побеђује.