Свет

Немачка под све већим притиском: Бундесвер шаље 19 старијих тенкова Украјини?

Немачка треба два пута да размисли пре него што испоричи Украјини тенкове, написао је аналитичар "Шпигла" Томас Фишер
Немачка под све већим притиском: Бундесвер шаље 19 старијих тенкова Украјини?© Tanjug/Moritz Frankenberg/dpa via AP

Немачка влада је под притиском НАТО савезника да Украјини испоручи модерне тенкове "леопард".

Како преноси "Шпигл", Министарство одбране има детаљан списак различитих модела тенкова који ће бити на располагању од почетка лета 2022. и који би могли да буду размотрени за испоруку Украјини. 

Министар одбране Борис Писторијус рекао је да ће наложити Бундесверу да провери који и колико "леопарда" би били погодни за испоруку Украјини. Писторијус је појаснио да је то припрема за тренутак када канцелар Олаф Шолц донесе политичку одлуку о испоруци тенкова.

Бундесвер има, према списку у који је "Шпигл" имао увид, укупно 312 различитих тенкова "леопард 2" различитих серија, од којих је 99 било послато на одржавање и поправке у мају прошле године, док је један је већ одбачен.

Као резултат тога, постоји 212 употребљивих модела "леопарда", укључујући 2А5, 2А6, 2А7 и 2А7В, који је најсавременија верзија система наоружања. Немачке снаге су 22. маја, имале 53 "леопарда" верзије 2А7В.

Лист наводи, позивајући се на изворе у војсци, да би Бундесвер могао да преда 19 модела "леопард 2А5" који се тренутно користе као "непријатељске снаге" приликом обуке војске. Војска каже да је моделе 2А5 најлакше "преболети"јер се користе само за вежбе.

Ако немачка влада пристане на испоруку, "леопарди 2А5" могли би да се комбинују са моделима "леопард 2" из других европских земаља, као што је Пољска у пакету за Украјину.

Пољска има тенкове типа 2А4 који су слични моделу 2А5 и могу да буду унапређени. У војном смислу, имало би смисла опремити "леопардима" цео тенковски батаљон како би се Украјинци преоружали, наводи "Шпигл".

Састављање таквог пакета, ипак, технички није тривијално. На пример, већина тенкова "леопард 2" у Европи опремљена је хидрауличним контролама куполе, док модели Бундесвера имају електричне команде. За испоруку Украјини, сматрају војни стручњаци, хомогена флота би била предност, јер би у супротном поправка и одржавање били још компликованији, а украјински војници би идеално требало да буду обучени по моделу.

Немачка два пута да размисли

Немачка треба два пута да размисли пре него што испоричи Украјини тенкове, написао је аналитичар "Шпигла" Томас Фишер.

Према његовом мишљењу, Немци треба да одлуче да ли су спремни да потроше милијарде евра за даље наоружавање Украјине. Он сматра да се Немачка суочила са стратешким проблемом који се састоји у утврђивању тога колико је далеко спреман да иде Берлин у подршци Кијеву.

"Ако се могу испоручивати тенкови, зашто се не могу испоручивати борбени авиони? Где је граница?", запитао се Фишер.

Он је, такође, истакао да стратегија која је усмерена на стално повећање обима средстава која се издвајају за Украјину није убедљива.

Притисци из Британије

Испорука тенкова Украјини, са чиме се Немачка у начелу слаже али жели да Сједињене Државе прво пошаљу Кијеву своје "абрамсе", што Вашингтон одбија, изговарајући се на компликовано одржавање и обуку, биће тема данашњег француско-немачког самита, а опозиција у Немачкој је већ најавила да ће тражити од Писторијуса да им поднесе извештај о стању тенкова.

Британија и даље жели међународни споразум на основу ког ће Украјини бити обезбеђени тенкови немачке производње за које Кијев каже да су им потребни у борби против Русије, али за чији трансфер је потребна сагласност Немачке, изјавио је британски министар спољних послова Џејмс Клеверли.

"Наравно, волео бих да видим да су Украјинци опремљени стварима попут 'леопарда 2', као и артиљеријским системима које смо обезбедили и ми и други", рекао је Клеверли у интервјуу за "Скај њуз".

"Наставићу да водим те разговоре са нашим савезницима и пријатељима из НАТО-а, како бих олакшао донацију најбоље војне опреме Украјини како би јој помогао да се одбрани", додао је он.

Упитан да ли Немачка чини довољно да помогне Украјини, Клеверли је рекао да жели да види "да сви иду колико год могу, али ће свака земља подржати Украјину на начин који јој највише одговара".

image