Србија и Балкан

Опада ниво река у поплављеним подручјима, ванредно у више општина

У поплављеним подручјима надлежни прате ситуацију, а почиње и процена штете
Опада ниво река у поплављеним подручјима, ванредно у више општина© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Ниво река у поплављеним подручјима у Србији опада, а ванредна ситуација и даље је на снази у Лепосавићу, Пријепољу, Сјеници, Новом Пазару, Брусу, Тутину, Куршумлији, Прокупљу и делу општине Краљево.

Реке Ибар и Западна Морава, које су се излиле на неколико места на територији општине Краљево, повукле су се у своја корита, док је ниво Ибра је у центру Краљева опао за шездесетак центиметара, али је у делу града и даље на снази ванредна ситуација, преноси Танјуг.

Шеф градског Штаба за ванредне ситуације Града Краљева Радоица Кочовић, казао је за РТС да штаб има обавезу да анализира поплаву и да поред процене штете процени и која су то критична места.

"Нама се показало да од уласка Ибра у територију Краљева, од Прогорелице, у месним заједницама Ушће и Баре, ту где има насељених места у приобаљу Ибра. Овај ниво водостаја може да угрози домаћинства и да продре вода у стамбене објекте", навео је Кочовић.

Он је додао да је добром реакцијом градског штаба спречено да вода овог пута уђе у стамбене објекте.

Временске непогоде покренуле су и клизишта, а од јуче не саобраћа воз на релацији Краљево-Рашка, јер је огромна количина земље пала на пругу у месту Полумир надомак Ушћа. Очекује се да ће током дана клизиште бити санирано.

У поплављеним подручјима надлежни прате ситуацију, а почиње и процена штете.

Због вишедневних обилних падавина дошло је до наглог замућења воде изворишта "Сељани" и "Росуље", која је достигла концентрацију замућености, упозорава портал "Пријепоље инфо", и обавештава да се вода из градског водовода не може користити за пиће, већ само за санитарно - хигијенску употребу.

Општине Прибој и Бијело Поље су потписале споразум о међуграничној сарадњи који ће допринети заштити Лима. 

У благом порасту је Сава код Шапца. На снази су мере редовне одбране од поплава. За сада нема проблема са изливањем реке у брањеном делу.

image