Русија

БРИКС све популарнији: 13 држава жели чланство

Све земље БРИКС-а поздрављају проширење, као и ми из Јужне Африке. Међутим, за то су потребни одговарајући модалитети које користимо, рекао је амбасадор Јужне Африке у Русији Мзувукиле Макетука
БРИКС све популарнији: 13 држава жели чланствоwww.globallookpress.com © Rafael Henrique/Keystone Press Agency

Амбасадор Јужне Африке у Русији Мзувукиле Макетука рекао је да је око 13 земаља показало интересовање за улазак у БРИКС и да је скоро половина њих поднела званичне пријаве за улазак у ту организацију. 

"Сада има око 13 кандидата за улазак у БРИКС. Њих шест су се званично пријавиле, док су остале изразиле интересовање. Очекујем да ће приоритет бити на страни оних који су се већ пријавили", рекао је амбасадор у интервјуу за "РИА Новости".

Он је објаснио да су међу кандидатима две афричке земље - Алжир и Египат, као и Иран, Бахреин, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати, као ида је следећи задатак утврдити начине приступања.

"Питање проширења БРИКС-а је на дневном реду. Све земље БРИКС-а поздрављају проширење, као и ми из Јужне Африке. Међутим, за то су потребни одговарајући модалитети које користимо", додао је.

Дипломата је подсетио да се Јужна Африка придружила тој организацији 2010. године и да се од тада није ширила.

"Питање је које механизме користити, јер сада не постоји формат за ово. Јужна Африка ће се сада бавити овим питањем као председавајући. Током нашег мандата, проширење БРИКС-а биће један од приоритета", додао је Макетука.

Он је нагласио да ће одлука о пријему нових чланова бити колегијална, дакле, у договору.

"Који ће се критеријуми користити, још не знамо, али у овом процесу мораћемо да добијемо сагласност свих учесника БРИКС-а. Јужна Африка неће доносити одлуку за свакога. БРИКС функционише принципом консензусом и код нас не постоји право вета", објаснио је дипломата.

Макетука је додао да Јужноафричка Република очекује да ће председник Русије Владимир Путин доћи на самит БРИКС-а у августу и да ће сви председници бити позвани, јер је то стандардна пракса.

Дипломата је подсетио да ће ово бити први лични самит након почетка пандемије корона вируса.

"Сада све зависи од руског председника и Кремља да ли ће доћи, али ћемо му свакако послати позив и сачекаћемо га", рекао је Макетука.

Он је рекао и да место одржавања састанка лидера БРИКС-а још није одређено, али може да се одржи у једном од четири највећа града у Јужној Африци - Јоханесбургу, Кејптауну, Дурбану или Преторији.

Раније је министар спољних послова Јужне Африке рекао да ће БРИКС до краја године одлучити о пријему у организацију нових земаља од оних које су показале интересовање за то.

БРИКС обједињује Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку. Бројне друге земље желе да се придруже економском блоку, укључујући Аргентину и Иран.

Јужна Африка заинтересована за партнерство са ЕАЕУ и могућност трговине у јуанима

Амбасадор је додао да је Јужна Африка заинтересована за партнерство са Евроазијском економском унијом (ЕАЕУ), између осталог ради добијања приступа заједничком тржишту и могућности трговине у јуанима.

"Амбасада ће ускоро учествовати у преговорима са представницима ЕАЕУ на тему пољопривреде, о сарадњи Јужне Африке и Евроазијске економске комисије. Биће нам драго да имамо такво партнерство", рекао је он.

Дипломата је објаснио да је реч о потенцијалном приступу заједничким тржиштима.

"Прво партнерство, приступ тржиштима. Говоримо о приступу тржишту јуана", рекао је амбасадор и додао да би касније партнерство могло да буде доведено на ниво Јужноафричке развојне заједнице, као и Афричке уније.

Раније је министар спољних послова Јужне Африке Наледи Пандор изјавио да је доминација долара у међународним обрачунима неисплатива за сиромашне земље, а да земље БРИКС-а траже могућности да развију праведнији систем монетарне размене.

Председник Државне думе Вјачеслав Володин рекао је да се Руска Федерација постепено удаљава од зависности од долара, повећавајући прелазак на националне валуте убилатералним трговинским и економским односима са многим земљама, укључујући и у оквиру ЕАЕУ.

Проширење сарадње са Русијом у финансијском сектору и рударству

Јужноафрички амбасадор навео је да би та земља желела да прошири сарадњу са Русијом у области финансија и банкарства, као и у истраживању и производњи минерала.

"Још један сектор у коме бисмо могли да сарађујемо су финансије и банкарски сектор. Наше банке су међу најстаријим у свету, али идемо у корак са временом и развијамо овај систем. Заузимамо водећу позицију у области онлајн банкарства. Русија треба детаљније да размотри ову област сарадње".

Он је нагласио да су банкарски систем Јужне Африке основали Британци по угледу на Банку Енглеске и напоменуо да у априлу делегација 23 јужноафричке индустријске компаније намерава да учествује на индустријској изложби МинингВорлд Руссиа у Москви.

"Ми смо и даље један од главних играча у истраживању и производњи минерала. Зато намеравамо да учествујемо на овој изложби у Москви. Ово ће бити највећа делегација индустријалаца из Јужне Африке од пандемије. Зато што је ово област у којој желимо да проширимо сарадњу", нагласио је амбасадор.

Јужна Африка је богата минералним ресурсима као што су злато, дијаманти, угаљ, бакар, уранијум, манган-хром руде и платина.

"ПетроСа" наставиће преговоре о инвестицијама са "Гаспромом"

Дипломата је нагласио да Јужноафричка државна компанија "ПетроСА" планира да настави преговоре са руским "Гаспромом" о руским улагањима у енергетски сектор земље.

"Било је неких кашњења, али могу да вас уверим да су сада заказани преговори између 'Гаспрома' и 'ПетроСА'. Представници 'Гаспрома' контактирали СУ дипломатско представништво и амбасадора, траже могућности да инвестирају у енергетски сектор Јужне Африке", рекао је.

Он је објаснио да је "ПетроСА" државна компанија у Јужној Африци, која поседује офшор поља у области Кејптауна, у Мосел Беју. Истраживања нафте су тамо почела 1970-их.

"Руска нафтна компанија је заинтересована за све могућности које може добити, али за сада чекамо састанак између 'Гаспрома' и 'ПетроСА'. Договорили смо се да следећи састанак буде лично. Они су већ одржали неколико онлајн састанака од краја 2021. године када је процес покренут", додао је јужноафрички амбасадор и истакао да постоје многе могућности за улагања руских концерна и привредника у Јужној Африци и суседним земљама.

Како је навео Макетука, Јужна Африка је изразила спремност за сарадњу, а да сада све зависи од руских компанија, које морају да одлуче у коју област желе да инвестирају.

"Могу са сигурношћу да кажем да на сличан начин размишља и цела Јужна Африка".

Раније је амбасадор Анголе у ​​Руској Федерацији Аугусто да Силва Куња позвао руске привреднике да активно улажу у економију његове земље, дипломатско представништво ће подржати такве иницијативе на сваки могући начин.

Идеја укључивања Афричке уније у Г20

Амбасадор је изјавио да Јужноафричка Република подржава идеју укључивања Афричке уније у Г20.

"Подржавамо ову идеју. Г20 је за нас једна од главних међународних платформи, тако да подржавамо укључивање Афричке уније".

Према његовом мишљењу, Афричка унија ће на овој платформи изразити став целог континента и додао да се Јужна Африка залаже за реформу УН, укључујући и Савет безбедности.

Раније је амбасадор Кеније у Русији Бенсон Огуту рекао да би укључивање Афричке уније у Г20 користило свима.

Заменик руског министра спољних послова Михаил Богданов рекао је да се Москва не противи идеји укључивања Афричке уније у Г20, али све земље асоцијације треба да одлуче.

Претходно је амерички председник Џо Бајден позвао Афричку унију да се придружи Г20 као стална чланица.

O заједничким поморским вежбама са Русијом и Кином 

Макетука је рекао да очекује да ће се заједничке поморске вежбе Јужне Африке са Руском Федерацијом и Кином наставити на годишњем нивоу, и да не сматра потребним да одговара на критике из Сједињених Америчких Држава.

"Вежбе се настављају. Ово су трилатералне вежбе осмишљене да покажу способности три државе на поморском плану. Главно је да ће се вежбе одржати. Реакцију других земаља доживљавамо као део демократског процеса, немогуће је спречити трећу страну да критикује чињеницу да се вежбе одвијају", додао је он.

Како је навео, ово је годишњи процес и све су шансе да ће се вежбе одржати 2024. године.

Раније је министар спољних послова Јужне Африке Наледи Пандор рекао да Преторија жели да подигне ниво војне обуке за заштиту земље учешћем у заједничким вежбама са Русијом.

Министарство одбране ове земље је објаснило да ће се вежбе под називом "Вежба МОСИ" одржати у близини градова Дурбана и Ричардс Беја у провинцији Квазулу-Натал. Како се наводи, координатори вежби договорили су све неопходне детаље припреме за њихово извођење почетком децембра 2022. године.

Истовремено, јужноафрички министар одбране Танди Модисе рекао је да САД врше притисак на афричке земље које одржавају односе са Русијом.

Раније је саопштено да Јужноафричка Република, Русија и Кина планирају да од 17. до 27. фебруара одрже друге заједничке поморске вежбе у водама јужне Африке. Прва таква вежба одржана је у водама Јужне Африке у новембру 2019. Из Јужне Африке у њима ће учествовати више од 350 војника.

У Јужној Африци свако дете зна ко је Путин

Дипломата је истакао да у Јужноафричкој Републици нема ниједног детета које не зна ко је председник Русије Владимир Путин, коментаришући изјаву шефа европске дипломатије Жозепа Бореља, рекавши да народ Африке који подржава Москву "не зна где је Донбас и ко је председник Владимир Путин".

"Мислим да не постоји ни једно дете у Јужној Африци које не зна ко је Путин. Чак и моја десетогодишња унука зна. Тако да сумњам да постоји чак и један Јужноафриканац који не познаје Путина", рекао је амбасадор.

Он је додао да у Јужној Африци тачно знају где се налазе Москва и Санкт Петербург, пошто се историја Русије у 20. веку предаје у школама.

Амбасадор Кеније у Русији Бенсон Огуту је крајем децембра прокоментарисао Борелову изјаву рекавши "знамо где је Русија и немамо проблема са тим".

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ у децембру 2022. је рекао да је "упитна искреност Африканаца који учествују у демонстрацијама подршке Русији".

Према његовом мишљењу, народ Африке који подржава Москву "не зна где је Донбас и ко је председник Владимир Путин".

Путин је, коментаришући ове речи, рекао да је "Борељ велика, крупна политичка личност нашег времена, како су својевремено рекли за Брежњева". Путин је напоменуо да у Африци знају шта је Русија и где се налази, а такође "знају улогу коју је Русија играла у току ослобођења од колонијализма".

image