Свет

"Мејл он сандеј": Слање тенкова Украјини могло би да претвори Европу у џиновско радиоактивно гробље

Тенкови не служе за одбрану, оцењује британски новинар који је био дописник и из Москве и из Вашингтона
"Мејл он сандеј": Слање тенкова Украјини могло би да претвори Европу у џиновско радиоактивно гробљеwww.globallookpress.com © UK Ministry of Defence/via Globallookpress.com

Коментатор "Мејл он сандеја" Питер Хиченс критиковао је НАТО звог њиховог плана да пошаљу модерне тенкове Украјини – које Кијев упорно тражи – рекавши да ће на тај начин сукоб само бити продужен и продубљен.

"За разлику од свих осталих у медијима и политици, ја нисам војни стручњак. Али знам чему служе тенкови, а то није одбрана", навео је Хиченс који је био дописник из Москве и Вашингтона и радио је за "Спектатор", "Гардијан" и друге медије.

Оно што смо управо одлучили да урадимо јесте да продужимо и продубимо рат. Можда ће нови украјински тенкови помести све пред собом. Можда ће се заглибити. Можда ће покушати да заузму Крим. Можда ће ускоро учествовати на Паради победе на Црвеном тргу. Не знам. Али ако пређу на оно што Русија сматра својом територијом, онда не би смело ништа да нас изненади, навео је он.

Хиченс упозорава да је руски председник Владимир Путин "способан да одобри употребу нуклеарног оружја на бојном пољу ако буде сатеран у ћошак", али наводи да би "могло бити и горе".

"Ако буде свргнут у поноћном пучу, неће га заменити неки весели, либерално настројени момак. Њега ће заменити неко коме би било задовољств да притисне црвено дугме", навео је он.

Дакле, постоји реална могућност да се велики део Европе претвори у радиоактивно гробље и да ће нас америчка конвенционална одмазда за ово (која ће бити бесна и моћна) одвести корак даље у свет ужаса, губитака, бекстава, пошасти и сиромаштва које увек прати рат, навео је он.

У коментару, Хиченс пита зашто је Британија укључена у читаву ствар. Наводи да је свестан да многи у САД "мрзе" Русију јер су њихови преци побегли из земаља које је Москва "тлачила", наводи и да "неки неоконзервативни фанатици у Вашингтону одавно желе да растуре Русију и осигурају да она више никада не буде важна земља.

"Чак разумем и њихова гледишта. Али они су удаљени најмање 3000 километара и њихова политика неће лично утицати на њих. Насупрот томе, ми нисмо удаљени 3000 километара. И апсолутно немам појма како ће Британија постати сигурнија, срећнија или просперитетнија захваљујући овој стратегији. Пре ће бити супротно", навео је он.

"Две земље су у жестоком рату јер се њихови дубоки, чврсти и непроменљиви интереси сукобљавају. Разумна и пристојна политика за било коју спољну силу је да их гурне у трајни компромис, као што је свет урадио Француској и Немачкој после 1945. Уместо тога, ми шаљемо тенкове."

Као да је ватрогасна бригада кренула да пали пожаре, закључује Хиченс у тексту за "Мејл он сандеј".

image