Kонтрола KМ таблица јутрос и код Северне Митровице

Kосовска полиција смaтра да такви аутомoбили нису регистровани и да је то "по Бриселском споразуму од 23. новембра прошле године"
Kонтрола KМ таблица јутрос и код Северне Митровице© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

После Јариња и Брњака где тзв. Kосовска полиција још од средине протекле недеље не дозвољава пролаз возилима са KМ таблицама којима је регистрација продужена после 10. децембра прошле године, јутрос је једна патрола саобраћајне полиције KПС контролисала возила са KМ таблицама и на самом уласку у Северну Митровицу.

Полицајци су, како преноси портал "Косово онлајн", почели да заустављају возила са KМ таблицама и не дозвољавају им улаз у град са образложењем да су у питању нелегалне таблице и да немају право да возе такве аутомобиле.

Тек пошто је формирана дужа колона возила и када су грађани почели да протестују, преноси овај портал, полиција се после 15-так минута удаљила ка јужном делу Kосовске Митровице па су сви са аутомобилма са KМ таблицама могли да уђу у град.

Иначе, косовска полиција од средине прошле недеље на административним прелазима Јариње и Брњак не дозвољава улазак из централне Србије на KиМ аутомобилима са KМ таблицама којима је регистрација проужена после 10. децемебра прошле године. Kосовска полиција сматра да такви аутомобили нису регистровани и да је то "по Бриселском споразуму од 23. новембра прошле године".

Директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић поводом догађаја на Јарињу и Брњаку, оценио је да је реч о  "бруталном кршењу и гажењу споразума о регистарским ознакама који су Београд и Приштина постигли у Бриселу 23. новембра прошле године", додајући  да "премијер Аљбин Kурти поново покушава да изазове нову кризу и тензије на северу Kосова".

Реаговао је и Џељаљ Свечља, министар унутрашњих послова тзв. Косова који је оптужио Београд да је "прекршио договор о регистарским таблицама из новембра месеца". Свечља је потврдио да возилима регистрованим после 10. децембра није дозвољено да уђу на територију Косова.+

Свечља је, иако су се Приштина и Београд у Бриселу сагласили да се процес пререгистрације на РКС таблице обуставља до трајног решења, позвао све власнике аутомобила са таквим таблицама да исте пререгиструју на РКС.

Иначе, после 7. децембра, односно две недеље после договора у Бриселу, промењена је процедура продужења регистрације за возила са КМ таблицама.

Наиме, 7. децембра Влада Србије усвојила је уредбу о посебним условима важења регистарских таблица са српским ознакама градова на Косову. Према тој уредби, важење старих таблица продужаваће се до трајног решења у склопу дијалога, али се неће издавати нове регистрационе налепнице, односно, таква возила у саобраћају ће моћи да учествују уз доказ о техничкој исправности и обавезном осигурању.

Приштина сада, тако продужене регистрације не признаје и не дозвољава улазак на Косово возилима са тако продуженим регистрацијама.

Недавно се огласио и специјални саветник Стејт департмента Дерек Шоле, који је изјавио да "одлука косовских власти да не дозволе улазак аутомобила са таблицама KМ, а којима је регистрација продужена од децембра прошле године, могла би да доведе до кризе и да није у складу са договором постигнутим у Бриселу".