Свет

САД и Пољска гурају Немачку у "тенковски рат": Не желе да гледају "леопарде" да горе на бојном пољу

Америка покушава да примора Немачку да испоручи "леопарде" Украјини, што ће означити `спаљивање и последњих мостова` са Русијом, сматрају руски војни експерти
САД и Пољска гурају Немачку у "тенковски рат": Не желе да гледају "леопарде" да горе на бојном пољуwww.globallookpress.com © IMAGO/Björn Trotzki

Немачка влада покушава да на сваки начин избегне испоруку тешких тенкова "леопард", на шта Варшава и, што је много важније, Вашингтон, желе да приморају Немачку.

Амерички председник Џо Бајден жели да на то натера немачког премијера Олафа Шолца, али истовремено одбија да Кијеву испоручи америчке тенкове "абрамс", пише руски лист "Взгљад".

"Да ли ће се тенкови са немачким крстом, којих овде није било од 1940-тих, поново појавити на пољима Украјине?", пита овај лист.

Како преноси Си-Ен-Ен, у петак је постало познато да су шеф Пентагона Лојд Остин и нови немачки министар одбране Борис Писторијус разговарали о украјинској кризи. Упркос жестоком Остиновом притиску, њих двојица ипак нису успели да "постигну договор око питања слања тенкова `леопард 2`" у Украјину.

Став Немачке, према овом телевизијском каналу, "изазива снажно незадовољство америчке администрације". Извори Си-Ен-Ена додају да је мало вероватно да ће немачке власти променити свој став. Берлин и даље повезује испоруке тенкова "леопард" Украјини са испорукама тенкова "абрамс" из Сједињених Држава.

Немачко одупирање Вашингтону и Бриселу

Немачка је на крају самита у НАТО бази Рамштајн показала да се и даље одупире огромном притиску Сједињених Држава и Брисела, пише колумниста француског "Темпса" Стефан Бусар. Влада Олафа Шолца саопштила је да намерава да издвоји више од 100 милијарди евра за развој Бундесвера, али не намерава да снабдева Украјину тешким наоружањем које толико жели Владимир Зеленски. Тачније, он сада жели тенкове "леопард".

Упркос очигледном јединству када су у питању антируске позиције, лидери НАТО-а више не могу да се договоре ни о чему. Сви они и даље подједнако мрзе Русију, само што сада свако стриктно гледа на свој интерес.

Без пристанка Немачке, ни друге европске земље неће моћи да испоручују "леопарде" Кијеву. На маргинама конференције, новопостављени немачки министар одбране Борис Писторијус рекао је да је дао налог да се провери количина немачких резерви "леопарда". Ипак, како је нагласио министар, нема говора о било каквој одлуци о трансферу.

Амерички државни секретар Лојд Остин је на питање о ставу Берлина, саркастично одговорио: "Немачку и даље сматрамо савезником." И додао да Немачка "може да учини много више."

Мала пољска коалиција

Пољске "Вједомошћи" констатују да се "неке земље плаше да дају било какво оружје Украјини."

У том контексту, пољски премијер Матеуш Моравјецки оптужио је немачку владу да покушава да спречи дотурање тенкова "леопард" у Украјину: "Немачка се бори против тога као ђаво против крста. Немци не желе да пошаљу (Кијеву) своје модерно оружје", рекао је Моравјецки.

Како је раније за руски "Взгљад" објаснио војни експерт Василиј Кашин, слање нових западних тенкова у Украјини је неизбежно, пошто је Русија уништила стару совјетску опрему којом је располагала Украјина, укључујући и опрему коју су им испоручивали "западни савезници".

"У армијама европских земаља има око 2.000 тенкова `леопард 2`, али они ће бити испоручени Украјини само уз сагласност Берлина", рекао је Владислав Белов, шеф Центра за немачке студије Института за Европу Руске академије наука.

Међутим, како тврди пољски премијер Моравјецки, дозвола Берлина у овом случају је наводно "споредна". Штавише, пољски премијер је рекао да ако Немачка одбије испоруке тенкова, онда је Варшава "спремна да створи малу коалицију."

"Са Немачком, то би била велика коалиција. У том случају, могли бисмо да обезбедимо 100 до 120 тенкова", објаснио је Моравјецки. "Ми смо сада спремни да им испоручимо укупно 14 тенкова. Али 14 тенкова неће ништа променити. Западна Европа би требало да пошаље модерне тенкове Украјини."

"Моралне обавезе" канцелара Шолца

Канцелар Олаф Шолц и даље покушава да се ограничи на "коректне" изјаве. Тако је, у свом говору на Светском економском форуму у Давосу, рекао да "Русија мора да изгуби како би се окончао сукоб у Украјини."

Ипак, немачки политички кругови гурају Шолца да донесе одлуку коју "захтева цела евроатлантска заједница."

Председавајући Минхенске конференције за безбедност Кристоф Хојзген рекао је да Немачка, која претендује на улогу водеће европске силе, треба да преводи и у снабдевању Украјине модерним тенковима. Он је критиковао "кашњење у трансферу оружја", називајући помоћ Кијеву "моралном обавезом".

"Шолц је са Бајденом разговарао о могућности пребацивања `леопарда 2` у Кијев, под условом да САД дају Кијеву тенкове `абрамс`, али је Вашингтон саопштио да то неће учинити. Шолц је одбио да буде први који ће Украјини обезбедити тенкове `леопард`", коментарисао је Белов за "Взгљад".

Варшава и даље чека "зелено светло" за почетак испоруке тешких тенкова Украјини, било америчких било немачких. "Пољска, која је прошле године купила 250 тенкова `абрамс`, а сада поставља центар за обуку за своје посаде, саопштила је да је спремна да Украјини обезбеди најмање један `абрамс`, чиме би предузела први корак, након чега би Берлин требало да почне да пребацује своје тенкове у Кијев", подсетио је Белов за "Взгљад".

Паралеле са Отаџбинским ратом

У контексту активног учешћа Немачке у "тенковском рату у Украјини" треба посматрати и изјаву коју је дао руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов. Према његовим речима, руска војска ће уништити свако оружје које западне земље пошаљу украјинским трупама.

Амбасадор је повукао паралелу са временом Великог отаџбинског рата. "Појава тенкова са нацистичким симболима на територији бившег Совјетског Савеза нама јасно поставља циљ да збацимо неонацистички режим у Украјини", рекао је Антонов.

Према речима Белова, "Берлин је свестан да испорука тенкова Украјини означава прелазак конфронтације у фазу прокси рата, уз умешаност Немачке у сукоб са Русијом на страни Украјине."

"А то је управо оно што Шолц не жели", оцењује Белов.

"Сједињене Државе желе да приморају Немачку да испоручи тешко наоружање Украјини, што ће означити `спаљивање и последњих мостова` са Русијом. Осим тога, тенк `леопард 2` је симбол немачког војно-индустријског комплекса, због чега се на њега ставља посебан акценат као део притиска на Немце", сматра Сергеј Денисенцев, експерт руског Центра за анализу, стратегије и технологије.

Тенкови као трофеји за руску војску

Према мишљењу стручњака, упорност немачког канцелара има још једно објашњење: "Шолц не жели да визит карта немачког војно-индустријског комплекса - тенк `леопард 2` - буде на удару руске војске у сукобу у Украјини", изјавио је Александар Михајлов, шеф Војно-политичког бироа за анализе.

"Такве испоруке су проблематичне, јер ће се на интернету убрзо дистрибуирати видео снимци на којима ће се видети како немачка војна опрема гори на бојном пољу, што ће знатно смањити њену цену", сматра војни експерт.

Осим тога, неопходно је вршити редовно снабдевање Кијева оружјем, истиче Михајлов. "Међутим, поставља се питање шта послати тамо - америчке `абрамсе`, немачке `леопарде` или британске `челенџере`? Говоримо о националним тенковима одређених земља. А то не жели ниједан актер, јер је овде реч о будућности неке државе као добављача на војном тржишту", напомиње војни експерт.

"Сукоб у Украјини ће се завршити, али цео свет ће памтити неуспехе одређених модела. Ако говоримо о `леопардима`, треба подсетити да их Немачка има само око 200. Снабдевање Кијева овим моделима може довести до несташице наоружања у Бундесверу", констатује Михајлов.

Коначно, зашто САД не желе да испоруче своје "абрамсе" Украјини? "Зато што је то потенцијални трофеј за руску војску", објашава Белов. "Међутим, руски специјалисти би били заинтересовани и за `леопард 2`. Осим тога, и `абрамси` и `леопарди`, уколико буду пребачени у Украјину, захтеваће фундаментално нову логистику и сервис. Све то ствара веома тешку ситуација за Запад", напомиње овај стручњак.

Руски експерти се слажу у следећем закључку: Немачку ће Американци на крају натерати да се опрости од одређеног броја тенкова.

С тим што ће "Немци највероватније тражити да `леопарди` не буду директно на линији додира. Можда ће их оставити да стоје негде близу Лавова, као сет за снимање медијских прича", закључује Михајлов.

"Берлин ће Кијеву дати највише 10 тенкова, а не неколико бригада, на чему инсистира Пољска", сматра Белов.

Колико "леопарда" има Европа

Више од десет европских земаља заједно имају око 2.000 "леопарда", пише белгијски војни посматрач Жан Ванемптен за лист "Тијд". Међутим, многи од њих нису спремни за борбу и потребан им је сервис. Чак и ако Немачка донесе такву одлуку, биће потребно доста времена пре него што се тенкови појаве на бојном пољу.

Овај лист закључује да ни "леопарди" неће много помоћи режиму у Кијеву. Амерички државни секретар Остин је био ужаснут када је открио да руске трупе не стоје у месту, него да се стално прегрупишу. А то значи да се све испоруке НАТО опреме, са "леопардима" или без њих, ускоро могу показати као апсолутно неефикасне.

Украјина тражи 300 тенкова од укупно 2.000. До сада су Украјинци добили само 40 обећања, али без икаквих гаранција да ће им опрема бити испоручена.

Штавише, тенкови су бескорисни без подршке пешадије. Сумња се и да ће нове тенковске јединице бити "правилно распоређене", као и да ће имати довољно муниције, пише Ванемптен.

Крај западног јединства

Пољске "Вједомошћи" констатују да се "неке земље плаше да дају било какво оружје украјинским снагама".

Остале европске земље сада троше и последње залихе свог модерног наоружања. Британија ће послати Украјини 14 тенкова "челенџер 2" и 600 пројектила "брajмстон". Литванија противваздушне топове Л-70, муницију и два хеликоптера Ми-8. Естонија хаубице, муницију, камионе и више од 100 противтенковских бацача граната.

Шведска је спремна да пошаље 50 борбених возила "стридсфордон 90", самоходне топове "арчер" и преносне противтенковске ракете НЛАВ. Данска "поклања" свих 19 француских хаубица "цезар" са којима располаже.

Холандија је спремна да пошаље ракетне системе "патриот" у комплету са лансерима и системом за обуку. Финска је најавила пакет помоћи Украјини вредан 400 милиона евра (највећи од почетка специјалне операције). Не открива се само садржај пакета. Очигледно зато што је у њега требало да уђе и 10 тенкова "леопард 2", пише Силвестер Рушкевич, војни аналитичар пољског листа "Вједомошћи".

Како је пољски министар одбране Маријуш Блашчак рекао у Рамштајну, до краја марта Пољска ће "моћи да наоружа једну украјинску бригаду".

Дипломатске игре између Вашингтона, Варшаве и Берлина око "пружања помоћи" Кијеву коментарисао је аналитичар из Хрватске Небојша Бабић: "По свему судећи, Пољска жели да извуче максималну корист из украјинског сукоба, и зато га тако интензивно надувава. Чак и више од Канаде."

"Сада видимо да је некадашње западно јединство у борби против Русије напукло", додаје овај аналитичар. "Ускоро ће се срушити."

Како закључује Бабић: "Што веће трошкове Запад сноси у економском рату против Русије који је сам покренуо, мање ће бити одлучан да помаже Украјини. А политичари попут Остина спремни су да се да се против Русије боре само на речима - туђим рукама и туђим животима."

image