Свет

Са или без вас, послаћемо "леопарде": Пољска прети Немачкој, прави нови савез

Нећемо пасивно гледати како Украјина крвари до смрти, рекао је Моравјецки и затражио од немачког министра одбране да се јасно определи за испоруку тенкова
Са или без вас, послаћемо "леопарде": Пољска прети Немачкој, прави нови савезwww.globallookpress.com © Jakob Ratz/ZUMAPRESS.com

Док Немачка не би да се игра с ватром и провоцира руски бес шаљући тенкове "леопард" у Украјину, Пољска нема тих брига, па би ова борбена возила Кијеву да испоручи и упркос противљењу Берлина.

Тако је пољски премијер Матеуш Моравјецки, оптужујући Берлин да развлачи са подршком Кијеву против Русије, навео да ће Пољска, ако Немачка то одбије, наћи друге партнере за слање "леопарда".

Како он упозорава, а преноси "Политико", Пољска је спремна да заобиђе противљење Немачке, и изгради "мању коалицију земаља" у оквиру које ће бити савезници који су спремни да шаљу ове тенкове.

"Нећемо пасивно гледати како Украјина крвари до смрти", рекао је Моравјецки.

Неизвесно је како ће Пољаци успети да "заобиђу" Немачку, будући да су "леопарди" немачке производње, па тако Берлин има право вета на поновни извоз свог оружја чак иако њиме тренутно располажу друге земље.

Немачки министар одбране Борис Писторијус негирао је, међутим да је то право до сад користио, односно блокирао било какве испоруке "леопарда".

"Ми смо по овом питању у веома блиском дијалогу са нашим међународним партнерима, пре свега са САД", рекао је Писторијус.

Моравјецком, који је и раније рекао да је спреман да "леопарде" шаље без благослова Берлина, ова Писторијусова изјава није се претерано допала.

"Пошто министар Писторијус демантује да Немачка блокира испоруку тенкова Украјини, желео бих да чујем јасну изјаву да Берлин подржава њихово слање", рекао је пољски премијер.

Како он каже, "рат је овде и сада".

"Да ли Немци желе да тенкове држе у складишту док Русија победи Украјину и покуца на врата Берлина", пита се Моравјецки.

Политички аналитичар Володимир Фесенко рекао је, а подсећа "Политико", да је Немачка све ближа одлуци да дозволи слање тенкова, па је зато саветовао "стрпљење и истрајност".

"Али шири закључак је да би Украјина морала поново да изгради сопствену индустрију наоружања како у будућности не би морала да се ослања само на помоћ из иностранства", додао је он.

image