Ограничење цене гаса у ЕУ могло би да изазове нагле промене на тржишту

Можда се неки ефекти развију тек када активирање механизма контроле цена буде неизбежно, истиче се у закључцима Европске управе за хартије од вредности и тржишта
Ограничење цене гаса у ЕУ могло би да изазове нагле промене на тржиштуwww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn, Виктор Лисицын

Ограничење цене гаса у Европској унији могло би да доведе до смањења тржишне ликвидности, мада значајнији ефекти до сада нису могли да буду са сигурношћу утврђени, наводи се у закључцима Европске управе за хартије од вредности и тржишта, у које је "Блумберг" имао увид. 

Очекује се да ће Управа у понедељак саопштити да, иако ефекти ограничења цене гаса не могу у потпуности да се предвиде, то не значи да их неће бити. Један од очекиваних ефеката је да би трговина могла да се измести са тржишта када почне да се примењује ограничење.

"Можда се неки утицаји развију тек када активирање механизма контроле цена буде неизбежно", преноси "Блумберг", "што би могло да изазове значајне и нагле промене, које потенцијално утичу на функционисање тржишта и финансијску стабилност".

ЕУ се у децембру сложила да уведе привремену горњу границу цена гаса како би се избегле екстремне промене које су забележене прошле године, али постоји забринутост да би то могло да угрози снабдевање блока или поремети функционисање тржишта. 

Агенција за сарадњу енергетских регулатора такође треба да објави почетну процену како би то могло да утиче на токове гаса у региону.