Шолцова партија: Предуго се ослањамо на сарадњу са Русијом

Социјалдемократска партија Немачке позвала на ревизију спољне политике, пре свега односа према Русији и Кини
Шолцова партија: Предуго се ослањамо на сарадњу са Русијомwww.globallookpress.com © Michael Kappeler

Социјалдемократска партија Немачке (СПД) канцелара Олафа Шолца позвала је на ревизију спољне политике, посебно према Русији. Документ под називом "Социјалдемократски одговори на свет који се мења" биће разматран 23. јануара на састанку председништва странке, преноси ДПА.

"Дошло је време да преиспитамо своју улогу у свету и преузмемо више одговорности за међународни поредак заснован на правилима, који је основа просперитета, слободе и мира", наводи се у тексту.

"РИА Новости" преносе да се у документу тврди да се Берлин предуго ослањао на сарадњу са Русијом. Такође се помиње потреба за ревизијом односа са Кином, од које се мора смањити економска зависност.

Осим тога, аутори Немачкој додељују водећу улогу у Европи и позивају да земља постане снажан партнер НАТО-а. За то је неопходно опремити немачку војску тако да у сваком тренутку може да испуни задатке који су јој додељени, каже се у документу.

Контакт група НАТО-а за подршку Украјини састала се ове недеље у ваздухопловној бази Рамштајн како би разговарала о повећању војне помоћи режиму у Кијеву. Њени учесници нису успели да постигну консензус о снабдевању немачким тенковима "леопард". Берлин се до сада суздржавао да то учини, упркос томе што је притисак на Шолца знатно порастао.

Према писању листа "Зидојче цајтунг", немачки канцелар је у разговору са америчким председником Џозефом Бајденом јасно ставио до знања да ће Немачка снабдевати Украјину тенковима "леопард" само ако америчка страна испоручи тенкове "абрамс" украјинским оружаним снагама, што је Берлин касније демантовао.

Од почетка руске специјалне операције у Украјини, САД и НАТО настављају да шаљу Кијеву оружје вредно десетине милијарди долара. Москва тврди да снабдевање западним оружјем само продужава сукоб, а транспорт оружја постаје легитимна мета руских Ваздушно-космичких снага.