Путин: Независност приоритет Евроазијске економске уније

Обим трговинске сарадње земаља чланица порастао је за 60 одсто од оснивања организације, а у плану је и финализација споразума са Египтом, Ираном и Индијом о спољној трговини, као и започињање нових трговинских преговора са Индонезијом и Уједињеним Арапским Емиратима, поручио је Путин
Путин: Независност приоритет Евроазијске економске унијеwww.globallookpress.com © Tanjug/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Руски председник Владимир Путин обратио се земљама чланицама Евроазијске економске уније и истакао да је један од главних приоритета организације постизање технолошке независности и максималан развој ове области, наводи се на званичном сајту Кремља.

"Очигледно је да један од најважнијих стратешких приоритета заједничког рада треба да буде развој технолошког потенцијала земаља чланица Евроазијске економске уније и постизање истинске независности у овој области. Предлажемо да објединимо наше снаге у циљу развоја и увођења напредних научних и техничких решења у водеће секторе привреде, као што су аутомобилска и хемијска индустрија, бродоградња, фармација, дигитални екосистеми, алтернативни извори енергије, биотехнологија и пољопривреда", изјавио је Путин.

Лидер је нагласио да савез, који је био основан 2015. године, наставља да се развија, те да је апсолутни обим трговинске сарадње земаља чланица порастао за чак 60 одсто, док је 2021. године забележио историјски максимум – 73,1 милијарду долара. Спољашња трговина уније порасла је за 46 одсто, а плаћање националним валутама земаља чланица примењује се у чак 75 одсто случајева, наводи се у саопштењу.

Руски председник је високо оценио значај уније и досадашњу сарадњу, рекавши да је њен рад послужио као "достојан одговор" на пандемију корона вируса и нелегитимне санкције са Запада. Путин је такође предложио да унија већ ове године приступи креирању нових дугорочних планова, који ће одредити главне смернице сарадње земаља чланица за период до 2030. и 2045. године.

Једно од битних питања је и смањење економских ризика који су повезани са употребом страних валута и платних система, казао је. Како би се решили ови проблеми, према његовим речима, потребно је радити на развоју интеракције између националних платних система земаља чланица.

"Усклађивање финансијских тржишта требало би да створи повољне услове да капитал земаља чланица остане у оквиру асоцијације и инвестира се у наше привреде", објаснио је Путин.

Из Москве су предложили и стварање посебне рејтинг агенције која би процењивала економску активност региона, додаје се у саопштењу Кремља.

Руски лидер обратио је пажњу на трговинске споразуме Евроазијске економске уније са трећим странама, оценивши их као веома корисне, а посебно оне о слободној трговини.

"Намеравамо да на сваки могући начин допринесемо постизању сличних споразума са Египтом, Ираном и Индијом, као и да активирамо нове преговоре са Индонезијом и Уједињеним Арапским Емиратима", изјавио је Путин. 

Још једном се осврнуо на формирање Великог евроазијског простора, о чему је говорио у мају прошле године. 

"Наша организација може да одигра улогу једног од кључних центара за формирање Великог евроазијског партнерства", казао је Путин, оценивши да је за то потребно повећати извоз производа земаља чланица и изградити нове ланце снабдевања са државама Блиског истока, Латинске Америке, Африке и Азијско-пацифичког региона.