Србија и Балкан

Ђурић: Успостављање ЗСО почива на три кључна постулата

Он је навео да је криза у дијалогу започела када је такозвани уставни суд Косова поништио 22 од 23 принципа
Ђурић: Успостављање ЗСО почива на три кључна постулата© Photo: Amir Hamzagic/ATAImages

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић, сматра да постоје три кључна постулата на којима почива успостављање Заједнице српских општина на Косову и Метохији.

Ђурић је за "Политику" прецизирао да је први текст Првог споразума о нормализацији од 19. априла 2013. године, а други је Пословник о раду Управљачког тима за успостављање ЗСО.

Као трећи кључни постулат, он наводи Принципе за формирање ЗСО који су потписани 2015. године.

"Реч је о 23 принципа којима се Приштина сагласила у писаној форми и уз потпис тадашњег председник покрајинске владе Исе Мустафе, за пуну разраду широког спектра надлежности ЗСО", навео је Ђурић.

Казао је да за њих постоје гаранције тадашње потпредседнице Европске комисије.

Ђурић је навео да је криза у дијалогу започела када је "Уставни суд Косова" поништио 22 од 23 принципа.

Председник Србије Александар Вучић истакао је више пута да је услов Срба с КиМ да се формира ЗСО, па ће тек потом да се врате у институције.

"Срби ће тек тада бити полицајци на северу, тек када буду имали ЗСО, да је чувају, а не нешто друго", нагласио је Вучић.

Подвукао је да би Приштина и неки други хтели да ЗСО буде организација која може само да штампа оловке и упаљаче с том ознаком.

Само српски Управљачки тим може да ради на Нацрту статута ЗСО

Да би ЗСО била формирана, према Бриселском споразуму предвиђено је пет корака, а први од њих је да власт у јужној српској покрајини усвоји декрет што је пре неколико година урадила влада на чијем челу је био Иса Мустафа. После тога, такозвани уставни суд "Косова" овај декрет мора да потврди, чиме се стварају услови да се ЗСО уведе у правни систем. Ово представља други корак, а трећи је да управљачки тим, који чине четворица Срба, изради Нацрт статута Заједнице српских општина и достави га Бриселу.

Потом, у четвртој фази, делегације Београда и Приштине у седишту ЕУ усаглашавају детаље поменутог документа. Када и то буде окончано, предвиђена је оснивачка скупштина ЗСО, чиме се завршава цео процес.

"Последњи потез је можда готово сигурно немогућа мисија јер коначни документ мора да прође скупштинску расправу, која неће бити нимало лака, јер се све албанске партије на Косову отворено противе формирању Заједнице српских општина. А Управљачки тим за успостављање ЗСО, који би требало да пише нацрт, има четири члана. Тим чине представници српских општина са севера и југа Косова: Игор Каламар, Дејан Радојковић, Винка Радосављевић и Светислав Дурлевић", пише "Политика".

Како за "Политику" наводе из Управљачког тима, у априлу прошле године поново је затражено од Брисела да сазове састанак на високом нивоу, на којем би био представљен нацрт статута ЗСО, али ЕУ до данас није сазвала тај састанак. Према члану 21 општих принципа, након достављања Нацрта статута ЗСО, следећи корак у имплементацији споразума о Заједници српских општина требало је да буде тај да ЕУ сазове дијалог на високом нивоу на којем би Управљачки тим представио Нацрт статута Заједнице српских општина.

Према постигнутим споразумима и према строго предвиђеној процедури, само је Управљачки тим надлежан да изради Нацрт статута ЗСО.

Управо на то пажњу је скренуо и председник Србија Александар Вучић, након што су га обавестили да су из Фондације "Фридрих Еберт" саставили статут ЗСО и да немачка НВО говори о компетенцијама ЗСО. Он је упитао с којим правом се они тиме баве.

"Ко сте ви? Какве ви имате компетенција и везе са Србима? Какве везе 'Фридрих Еберт' има с тим, ко сте ви да се тиме бавите", упитао је Вучић.

Указао је да су Американци фер јер су рекли да имају људе који могу да саветују у вези са ЗСО, а не, као неки други, како је казао, који су само рекли да су већ написали статут.

"Американци нас бар обавесте, а они кажу :`Ми смо урадили, то је то`", навео је Вучић.

Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Петар Петковић каже да покушај да било која невладина организација на себе преузме надлежност израде нацрта статута ЗСО представља директно обесмишљавање дијалога и кршење споразума који су дефинисали ово питање.

Каже да је "јасно да је овде реч о још једном покушају да се ЗСО представи као својеврсна невладина организација, с драстично мањим надлежностима у односу на договорене у оквиру споразума – где је прецизирано да ће ЗСО имати извршна овлашћења на заштити колективних права Срба на Косову и Метохији".

"Нико из Управљачког тима није затражио услуге организације 'Фридрих Еберт' за израду нацрта статута ЗСО, јер је тај посао поверен искључиво Управљачком тиму, што је потврдио и извештај Европске уније из априла 2018. године", навео је Петковић.

На другој страни, из Фондације "Фридрих Еберт" који је Берлин незванично овластио да напише статут, огласио се портпарол на КиМ Рене Шле. Он је за "Радио Косово" рекао да је нацрт статута спреман за расправу, али није разјаснио шта нацрт садржи.

"У овој фази могу да потврдим да смо завршили израду статута, у блиској будућности ћемо се састати с нашим партнерима да разговарамо о томе када ће нацрт бити јавно представљен", каже Шоле.

Шта пише у Бриселским споразумима

  • Почетни корак оснивања ЗСО је усвајање статута
  • Треба да има председника, потпредседника, веће, статут, одбор, администрацију, одсек за жалбе и званичне симболе
  • Може бити распуштена једино одлуком општина чланица
  • Општине чланице кроз ЗСО имају право да сарађују у колективном спровођењу овлашћења и имају пун надзор над областима економског развоја, образовања, здравства, урбанизма и руралног развоја
  • Има репрезентативну улогу према централној власти и промовише интересе Срба
  • Штити српске интересе на националном нивоу, уз могућност да блокира извршење одлука на својој територији уколико сматра да је супротна српском интересу
  • Има право да предложи амандмане на законе и регулативе релевантне циљевима
  • Имаће свој буџет који ће се пунити прилозима чланова, приходима од пружених услуга, донацијама, новчаном подршком Републике Србије и привремених приштинских власти
  • Делајући у име асоцијације/заједнице, четири градоначелника општина на северу ће министарству унутрашњих послова предати списак кандидата за место регионалног заповедника полиције
image