Мишел позвао чланице ЕУ да искористе руску имовину за обнову Украјине

Председник Европског савета сматра да је праведно да се руска замрзнута средства искористе у те сврхе
Мишел позвао чланице ЕУ да искористе руску имовину за обнову Украјинеwww.globallookpress.com © Dmytro Smolienko/Keystone Press Agency

Председник Европског савета Шарл Мишел позвао је 27 европских лидера на дебату о коришћењу одузетих средстава руске централне банке у вредности од 300 милијарди долара за обнову Украјине.

Он је оценио да је праведно да се руска замрзнута средства искористе за обнову те земље.

"То је питање правде и правичности и мора се учинити у складу са правним принципима", рекао је Мишел за Фајненшел тајмс.

Мишел је рекао да очекује да ће лидери ЕУ "дати подстицај" у дискусији о овом питању. Он је додао да, упркос законским препрекама за заплену имовине, постоји "озбиљан политички интерес да се постигне напредак".

ЕУ и њени савезници замрзнули су стотине милијарди долара девизних резерви које је руска централна банка ставила на рачуне у иностранству на почетку сукоба у Украјини, који је почео крајем фебруара прошле године.

Москва је касније саопштила да је због санкција централне банке замрзнуто око 300 милијарди долара из њених девизних резерви.

Званичници из читаве ЕУ и њених институција, укључујући високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља, накнадно су изнели идеју о одузимању те имовине за потребе обнове уништене украјинске инфраструктуре.

Штету у Украјини прошлог септембра, Украјина, Брисел и Светска банка, процениле су на нешто мање од 350 милијарди евра. Претпоставља се да је та сума сада већа.

"Сваким даном све више се уништава инфраструктура у Украјини. Ми ћемо бити први који ће обновити Украјину и та цена за обнову земље расте из дана у дан", рекао је Виргинијус Синкевичијус, европски комесар за животну средину.

Крајем прошле године Европска комисија изнела је идеју да се замрзнута средства руске државе пребаце у посебан фонд.

Брисел је сугерисао да замрзнута имовина неће бити трајно конфискована у складу са планом, већ ће бити враћена руској држави ако се потпише мировни споразум.