Дрецун: Формирање ЗСО је кључ стабилности на КиМ

Снажна антисрпска реторика Аљбина Куртија подстиче на насиље према српском народу, оценио је председник Одбора за Косово и Метохију
Дрецун: Формирање ЗСО је кључ стабилности на КиМ© FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ bg.

Председник Одбора за Косово и Метохију Народне скупштине Милован Дрецун рекао је за РТС да Приштина не поштује све што је договорено и да се сада на њих врши притисак западних земаља да се реализује Заједница српских општина.

"Са наше стране је јасно речено да без Заједнице српских општина нема повратка српских политичких представника у привремене институције самоуправе и да нема наставка дијалога ако се Заједница не реализује", истакао је Дрецун.

Он je oценио је да су у напорима да се ЗСО оснује можда најупорнији Американци и додао да предлог статута Заједнице годинама стоји у фиоци Мирослава Лајчака и да је на њему било да га стави на дневни ред на неком од састанака делегација Београда и Приштине.

"Курти упорно уместо Заједнице говори о правима Срба. Дакле, он неће ни да спомене ЗСО. Такође, у овом европском предлогу се не говори о Заједници српских општина већ о одређеној самоуправи за српски народ", навео је Дрецун.

Дрецун истиче да сада остаје питање како ће се Приштина понашати.

"Лако је могуће да Курти до краја одбије формирање ЗСО и да иде на превремене изборе да би остао доследан обећањима која је давао, али Заједница је кључ и Мирослав Лајчак је рекао да је за њих ЗСО кључ стабилности на КиМ и да је та Заједница формирана сигурно бисмо имали много мањи број етнички мотивисаних напада на Србе, на њихову имовину, на Српску православну цркву", оценио је Дрецун.

Говорећи о јучерашњем нападу на 15-годишњака у Сувом Долу, Дрецун је рекао да је Приштина толерише и тиме подстиче нападе на српски народ.

"Ако полиција не реагује на одговарајући начин против оних који изазивају насиље, ако тужилаштво не реагује како треба, ако правосуђе не реагује, ако су благе казне или се уопште не кажњавају, то је онда резултат политике коју води Приштина, та снажна антисрпска реторика Аљбина Куртија и других званичника у привременим институцијама самоуправе, свакако не обесхрабрује насилнике, већ их подстиче на насиље према српском народу", нагласио је Милован Дрецун.

Председник Скупштинског одбора за КиМ рекао је да је председник Вучић на изборима добио велику подршку грађана и да он има највећу политичку снагу у Србији.

"Његов посао је да се суочава са проблемима, да их у договору са осталим политичким субјектима решава и мислим да ће,  како је рекао након састанка са петорком, обавити консултације са свим кључним актерима на нашој политичкој сцени. На њему је да иницира тражење нашег пута у решавању косметског проблема", навео је Дрецун.

Напоменуо је да се у јавности створила прилично велика тензија и додао да је француско-немачки предлог само основа за разговор и да је потребно разговарати, али и да се прибојава да "опет не наседнемо на неке наше заблуде које су већ постале трагичне".