Русија

Песков: НАТО је мало нервозан, нема услова за преговоре са Украјином

Портпарол Кремља сматра да претходни састанци западних земаља и тешко постизање договора о слању оружја Украјини, као и претња Пољске међународном изолацијом Немачкој, указује на нервозу која расте међу чланицама Алијансе
Песков: НАТО је мало нервозан, нема услова за преговоре са Украјиномwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Нервоза чланица НАТО војне алијансе расте, приметио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Све ово правно балансирање које сада видимо и размена изјава између европских престоница, укључујући и Варшаву која прети Берлину међународном изолацијом, све то указује на нервозу међу чланицама Алијансе која стално расте", рекао је Песков, коментаришући разговоре НАТО-а о снабдевању тенкова Украјини.

Раније је заменик министра спољних послова Пољске Аркадијуш Муљарчик рекао да ће Немачка пасти у међународну изолацију ако не пристане на испоруку тенкова "леопард" Украјини.

"Сукоб подстичу све земље које, директно или индиректно учествују у испоруци наоружања Украјини, а нажалост ће украјински народ плаћати цену за псеудоподршку која подразумева испоруке западног наоружања", рекао је Песков.

Према његовим речима, народ Украјине ће страдати због поступака Запада.

"Главна ствар је да ће украјински народ морати да плати за све ове акције, за сву ову псеудоподршку", закључио је он.

Русија је раније послала ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију.

Нема услова за преговоре

Тренутно нема услова за преговоре између Русије и Украјине, ни де факто ни де јуре, рекао је портпарол Кремља.

"Чујемо изјаве из Кијева и знамо за правно образложење због којег су преговори са украјинским режимом немогући. Дакле, једну ствар дефинитивно можемо да закључимо – нема услова за преговоре", рекао је Песков одговарајући на питање да ли је дошло време за преговоре између Русије и Украјине.

То што је Америка Вагнерову групу прогласила терористичком организацијом нема никакав значај ни за Русију, а ни за саму групу, изјавио је Песков одговарајући на питање новинара.

Раније је портпарол Савета за националну безбедност САД Џон Кирби, рекао да ће Вашингтон увести санкције Вагнер групи, а Министарство финансија ће је признати као међународну терористичку организацију.

"Не мислим да ово има практичан значај за нашу земљу, а још мање за групу", рекао је Песков новинарима.

Путин није говорио о кандидатури на следећим председничким изборима

Песков је, одговарајући на питања новинара о могућности учешћа Владимира Путина на наредним изборима, рекао да председник није давао никакве изјаве на ову тему.

Раније је шефица ЦИК-а Руске Федерације Ела Памфилова рекла да се Централна изборна комисија већ припрема за почетак кампање за председничке изборе.

"Памфилова је говорила о процесу рада, ЦИК испуњава своје функције. Још је рано да се говори о почетку припрема Кремља за председничке изборе, кампања није почела. Има много актуелних послова, председник има густ распоред и много обавеза на дневном реду", рекао је Песков.

На питање да ли се може сматрати да Путин још није донео одлуку о учешћу на следећим председничким изборима, Песков је напоменуо да се председник није изјашњавао о овом питању.

"Председник се није изјашњавао о овом питању. До сада, понављам, рад се наставља у оквиру уобичајеног рутинског распореда рада председника", рекао је он.

Делимична мобилизација, поред регрутације, обухвата и друге задатке

Поред регрутације грађана на служење војног рока, која је завршена, делимична мобилизација обухвата и друге задатке који стоје пред Министарством одбране и на њима се ради, објаснио је Песков.

"Регрутација у оквиру делимичне мобилизације трајала је док није регрутован утврђени број војника, неопходан за испуњавање постављених задатака Оружаних снага. Министарство одбране је фактички известило да је утврђен број достигнут, па је стога регрутација грађана обустављена и дефинитивно завршена", рекао је Песков новинарима.

Он је појаснио да делимична мобилизација поред регрутације грађана на служење војног рока обухвата и друге мере неопходне за обезбеђивање задатака оружаних снага.

Песков: Нема перспектива о склапању мировног уговора са Јапаном

Дмитриј Песков је рекао да се нема услова за мировне преговоре између Руске Федерације и Јапана.

Претходно је јапански премијер Фумио Кишида, у уводном говору на отварању седнице парламента, рекао да, упркос тешким односима са Москвом, Токио жели преговоре о закључивању мировног споразума.

"Тренутно немамо садржајан дијалог са Јапаном на ову тему. Наравно, под овим условима тешко да је могуће говорити о таквој могућности", рекао је Песков новинарима, одговарајући на питање да ли је Москва спремна да преговара са Токијом о мировном уговору.

Односи између Русије и Јапана били су у сенци због одсуства мировног споразума дуги низ година. СССР и Јапан су 1956. године потписали Заједничку декларацију у којој се Москва сложила да размотри могућност да Јапану преда острва Малог Курилског гребена Хабомаја и Шикотана након склапања мировног споразума, док судбина Кунашире и Итурупа није разматрана.

СССР се надао да ће Заједничка декларација ставити тачку на спор, док је Јапан сматрао да је документ само део решења проблема, не одричући се претензија на сва четири острва.

Накнадни преговори никуда нису довели, а мировни уговор на крају Другог светског рата никада није потписан. Озбиљно противљење дошло је из САД, које су запретиле да ће, ако Јапан пристане да узме само два од четири острва, овај потез утицати на процес враћања Окинаве под јапански суверенитет (споразум о повратку Окинаве Јапану ступило је на снагу 1972. године).

Став Москве је да су острва ушла у састав СССР-а после Другог светског рата и да је суверенитет Руске Федерације над њима несумњив.

Русија заинтерсована за састанак са Гросијем

Након што смо сазнали да Украјина складишти оружје на територији нуклеарне електране, Русија је додатно заинтересована за састанак са Гросијем, иако састанак тренутно није испланиран.

"Председник није испланирао разговор за сада, али од раније је познато да намеравамо и да смо спремни и заинтересовани да наставимо контакте са њим и целом организацијом, што је изузетно важно", рекао је Песков.

image