Председник Европског савета: Следеће две-три недеље су одлучујуће

Шарл Мишел тврди да је "пораз Украјине опасан за Европу"
Председник Европског савета: Следеће две-три недеље су одлучујуће© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Председник Европског савета Шарл Мишел упозорава да су "наредне две или три седмице одлучујуће – за рат и мир", да ће дешавања у 2023. године обликовати европску будућност.

Он је после посете Кијеву рекао да верује да се Стари континент налази на прекретници, односно, да ће морати да доноси бројне важне одлуке у кратком временском периоду. 

"Морамо да будемо уз Украјину и да јој пружамо потребну помоћ. Не смемо да је изневеримо", додао је Мишел у интервјуу за шпански лист "Мундо".

Први човек ЕС рекао је да је Европска унија, упркос бројним различитим, супротстављеним позицијама у протеклој години, успела да одржи јединство на тему рата, али и изузетно тешког питања енергетике.

Упитан шта би значила победа Русије за Европу, одговорио је да "слободна и безбедна Европа не може да постоји без слободне и безбедне Украјине. Њен пораз би био веома опасан преседан за будућност за све нас. Зато то не сме да се деси".

А да се то не би десило, Украјини су, по речима тамошњег председника Владимира Зеленског, потребни тенкови. Међутим, европске земље имају различит однос према војном ангажовању у ратном сукобу између Русије и Украјине, многи не желе да шаљу оружје, а нису ни све државе чланице НАТО-а.

"Ипак, сви знају да смо на прекретници и зато је само три дана након почетка рата ЕУ пристала да мобилише такозвани Мировни фонд да купи оружје и пошаље га у Кијев. О тенковима се води веома бурна дебата. Неке земље, попут Пољске, показале су вољу. Артиљерија, муниција, тенкови, шта год треба", прецизирао је Мишел и додао да је у наоружавању Украјине Немачка играла и игра кључну улогу, и да се то мора имати у виду.

Упркос (тренутној) уздржаности на тему испоруке тенкова немачке производње Украјини, та држава заузима "веома истакнуто место" у подршци кијевским снагама.

"Сада морате да донесете одлуку, а мој став (за слање тенкова одмах) добро је познат", закључио је председник ЕС за "Мундо".