Свет

Ријалити крадљивица из украјинске Легије странаца прети да ода њихове тајне и "спали их до темеља"

"Замислите да 'Кијев индепендент' објави чланак о свему што знам, то би било веома штетно за војску и Украјину", поручила је озлоглашена Емесе Фајк у тајно снимљеном разговору
Ријалити крадљивица из украјинске Легије странаца прети да ода њихове тајне и "спали их до темеља"© Принтскрин/Дејли мејл

Емесе Фајк, која је 2020. године наводно преварила аустралијски ријалити програм за 4,2 милиона евра и након тога постала директорка за комуникације у украјинској Легији странаца под кодним именом "Птица ругалица", у којој је такође оптужена за бројне крађе и злочине, сада прети да ће открити јавности све што зна и "спалити украјинску војску до темеља", преноси "Дејли мејл".

Озлоглашена преваранткиња, пореклом Мађарица, прославила се након што је учествујући у ријалитију "Блок" у децембру 2020. године успела да спроведе превару која јој је наводно донела 4,2 милиона долара, након чега је у 2021. години опљачкала свог станодавца и бившег дечка, трговца крипто валутама на португалском острву Мадеира.

Већ у марту 2022. године Фајк је била спремна за нову животну улогу. Како су пренели медији, она се, "наоружана и опасна", придружила украјинској Легији странаца, а убрзо се нашла на функцији директорке за комуникације ове војне јединице где је, између осталог, била задужена за управљање донацијама.

Украјински војни званичници оптужили су је да је у више наврата злоупотребила свој положај, укуључујући и крађу медицинске опреме у вредности од 2,5 милиона америчких долара, али је она упркос бурној прошлости и наводима о крађи, остала на свом положају на страни Украјине захваљујући, како се наводи, уценама и претњама да ће разоткрити мрачне тајне украјинске Легије странаца. 

"Дејли мејл" је објавио ексклузивне аудио снимке разговора Фајк и генерала украјинске војске Андреја Ординовича званог Зевс, који потврђују да је Мађарица задржала своју позицију тако што је приморала врх украјинске војске да је заштити, како не би открила инсајдерске информације "које би довеле до распада војске".

Оптужбе против (наводне) преваранткиње детаљно су описане у поверљивим досијеима које су за Команду украјинских копнених снага припремили виши официри легије са значајним обавештајним искуством, а које је добио и објавио "Дејли мејл Аустралија".

На тајно снимљеним аудио записима Фајк, између осталог, открива како је уцењивала украјинског генерала Зевса и како су она и њен надређени и наводни саучесник Демијен Магру уз помоћ "пријатеља који ради у администрацији председника Украјине Владимира Зеленског" изнуђивали промене и премештаје у батаљонима Легије странаца.

Како напомиње "Дејли мејл", Магру је удаљен са позиције у украјинској Легији странаца због проблема који нису повезани са активностима Емесе Фајк.

У једном од снимака разговора чује се како Фајк објашњава да је, након што је неовлашћено отишла на прекоокеанско путовање, издато наређење да се њен уговор са легијом раскине.

"Моја једина срећа је била то што сам пре овога разговарала са Зевсом, па ми они нису могли ништа. Рекла сам Зевсу, ако се не будем вратила, објавићу све што знам и разлоге због којих покушавају да ме уклоне. Рекла сам му, то није претња вама, није ништа лично, али ћу изаћи у јавност. Тако да сам замало избачена, ср**a која људи причају имају последице", рекла је озлоглашена учесница аустралијског ријалитија. 

У једном од снимљених разговора други припадник украјинске Легије странаца испитивао је Фајк о начину на који је уценила војни врх. 

"Он зна да ја све знам, рекла сам му у лице", рекла је Фајк говорећи о генералу Ординовичу, и додала да је он "штити и да зна да ће држати језик за зубима". 

Контроверзна Мађарица је у наредном снимљеном разговору изнела најстрашније претње да ће, упркос текућем сукобу, озбиљно оштетити легију и украјинску војску.

"Зевс није лично умешан, није прљав, он је супер лик, али он разуме да ако изађем и почнем да причам о свему што знам и о свему што сам видела у војсци, као и о томе колико су људи без кичме, спалићу војску до темеља", рекла је она.

Фајк је истакла да би њена сазнања, уколико постану јавно доступна, озбиљно оштетила Украјину. 

"Замислите да 'Кијев индипендент' објави чланак о свему што знам, то би било веома штетно за војску и Украјину ако би постало познато јавности. Корупција, с***а која нестају, третман који имају странци... ако почнем да причам о томе, војска ће се распасти због свих унутрашњих истрага које би морале да буду покренуте", рекла је Фајк у процурелом разговору.

Фајк је објаснила да су јој, захваљујући уценама, надређени ретроактивно одобравали неовлашћена путовања у иностранство, а говорила је и о сплеткама које је спроводила у жељи да из главног 1. батаљона легије буде пребачена у 4. батаљон, који постоји само на папиру.

"Они такође знају да немам шта да изгубим... ако више никада у животу не добијем посао, биће ми само досадно", рекла је.

Напуштање 1. батаљона би јој омогућило да остане на свом положају без одговорности према свом садашњем команданту батаљона или било коме испод њега, пренео је "Дејли мејл".

"Све што ј****o желим – а Зевс то зна, јесте да будем пребачена у 4. батаљон. Зна и да ме је СБУ цимао на све стране", рекла је она.

Украјинска обавештајна служба СБУ је у раним данима сукоба са Русијом истраживала Фајк, а сада испитује нове оптужбе.

Како преносе медији, један високи официр је у извештају упозорио команданте да би цурење информација којима Фајк прети било "катастрофално лоше геополитички" и да би било "огромна пропагандна победа непријатеља".

"Фајк тврди да су она и Демијен били толико моћни да су пуковника разрешили команде и да су спремни да сруше легију и украјинску војску у случају да она буде отпуштена", објаснио је један високи официр украјинске Легије странаца, који је додао да је контроверзном пару политичко покриће обезбедио "пријатељ у канцеларији Зеленског". 

Наводна ријалити преваранткиња се у једном од снимака осврнула на наводе да је украла новац од организација за прикупљање донација.

Извештаји виших официра оптуживали су је за "финансијске злочине" у којима су нестале "велике количине донација дате легији, а намењене војницима који су у њој служили, које је Птица ругалица конфисковала и слала на непозната места".

Фајк је на Инстаграму објавила саопштење у коме се пожалила на начин на који медији покривају извештаје високих официра.

"Ја сам, директно и индиректно, била на путу људима који су покушали да искористе легију за сопствену корист и углед. Исти ти људи су извор ових неоснованих оптужби и напада, чија сам жртва већ неколико месеци", тврдила је она и додала да планира да сарађује са свим органима власти уколико се покрене истрага.

Фајк је оптужена да стоји иза нестанка пошиљке медицинског материјала у вредности од 2,5 милиона америчких долара и да је "контунуирано користила донације намењене ратним напорима Украјине", што је она негирала.

Фотографије лекова пре испоруке показују да је пошиљка, између осталог, садржала велике количине лекова против болова попут фентанила, лидокаина и кетамина.

Наводна ријалити крадљивица је такође оптужена да је "претила осталим припадницима легије избацивањем из оружаних снага уколико не изврше њен налог".

Украјинска легија странаца је, преносе медији, донедавно имала две организације за прикупљање средстава за финансирање операција, а обе су основали Фајк и њен бивши шеф Демијен Магру.

"Грађански фронт", са седиштем у Норвешкој, и "Добротворни фонд легије" контролисала је искључиво Фајк, а у досијеу се наводи да је на тајном снимку признала како је "рутински користила средства са тог рачуна за личне потребе".

Фајк је, како се наводи, управљала рачунима за прикупљање средстава и отежавала добијање донација због неповерења добротвора.

Њена репутација је ојачавала стереотип да украјинску Легију странаца погађају корупција, неспособност запослених и злоупотреба положаја, што има "застрашујући ефекат и на прикупљање средстава, логистичку подршку и регрутовање", наводи се у документима високих генерала. 

image