Русија

Рогозин: Тестирамо свој сателитски интернет

Резултати тестирања су за сада јако добри, поручио је шеф "Царских вукова"
Рогозин: Тестирамо свој сателитски интернетwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Дмитриј Рогозин, шеф групе војних саветника "Царски вукови", открио је данас да руска војска тестира употребу сателитског интернета, те да су у том циљу у једној од артиљеријских бригада постављени сателитски терминали домаће производње. Они ће се користити за војне комуникације, а до сада су, како је рекао, показали веома добре резултате.

"Мислим да сателитски интернет несумњиво мора да постоји у војсци", изјавио је Рогозин у интервјуу за "РИА Новости".

Једино на чему је потребно порадити су алгоритми који би обезбедили неометано коришћење сателитског интернета чак и у условима када неко покушава да заглуши сигнал, додао је. Ипак, шеф "Царских вукова" није хтео да открије више информација о новом појачању руске војске у виду сателитског интернета, рекавши да би оглашавање било које сувишне информације могло да доведе до разоткривања битних информација, што би противници Русије могли да искористе за лакше ометање сигнала на фронту.

Он се осврнуо и на терминале сателитског интернета "Спејс екс" америчког бизнисмена Илона Маска, додавши да је руска војска успела да заплени неке од њих.

"Знамо какву су нам корист и штету донели свемирски комуникациони системи 'Старлинк' које користе Оружане снаге Украјине, као и сви ти уређаји, опрема, коју смо, узгред, ми успели да запленимо", рекао је.

Маск је претходно послао Украјини преко 20.000 "Старлинк" терминала. У почетку, он је сам сносио све трошкове, након чега је изразио протест, наводећи да је већ потрошио око 100 милиона долара и апелујући на Пентагон да треба да преузме све трошкове на себе. Ипак, убрзо је повукао свој апел.

У децембру прошле године, из Кијева су саопштили да је Украјина постигла договор са "Спејс ексом" о испоруци још десет хиљада "Старлинк" антена.

image