Србија и Балкан

Ескобар: Верујем да ћемо доћи до циља у дијалогу Београда и Приштине

Специјални изасланик САД за Западни Балкан истакао је да Европи не одговара да одржава замрзнути конфликт унутар својих граница
Ескобар: Верујем да ћемо доћи до циља у дијалогу Београда и Приштине© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар верује да се може доћи до циља у дијалогу Београда и Приштине, истичући да је видео позитивне реакције на актуелни предлог међународне заједнице са обе стране, преноси ХРТ.

Ескобар је током посете Хрватској истакао да Европи не одговара да одржава замрзнути конфликт унутар својих граница.

"Још смо на самом почетку. Али видим неке позитивне реакције из обе престонице. Реалност је да у тренутној кризи није добра идеја да Европа одржава замрзнути конфликт унутар својих граница. Користимо овај предлог као платформу за проналажење решења које би функционисало за обе земље. А то су решења која отварају евроатлантски пут, штите мањинске заједнице и заиста отварају могућности за економско повезивање. И зато мислим да има разлога за оптимизам", рекао је Ескобар.

Говорећи о реакцијама Приштине на предлог споразума Косова и Србије, он је рекао да и политичари у Приштини имају одређене забринутости, али је изразио наду да ће договор бити постигнут.

Додао је да Косово има пуну подршку САД.

"Они имају своје бриге. Мислим да ту имамо још посла, али верујем да ћемо доћи до циља. Косово има пуну подршку САД, добар је партнер и ту не видим никакве сумње, мислим да ћемо доћи до онога што желимо", рекао је Ескобар.

image