Свет

Сикорски: Пољска је размишљала о подели Украјине

У првих десет дана сукоба Москве и Кијева постојао је тренутак оклевања, каже Радослав Сикорски
Сикорски: Пољска је размишљала о подели Украјинеwww.globallookpress.com © Tytus Żmijewski/Polska Agencja Prasowa

Бивши министар спољних послова Пољске Радослав Сикорски сугерисао је да је влада у Варшави разматрала поделу Украјине у првим недељама сукоба између Москве и Кијева, а на његове изјаве реаговао је и премијер ове државе Матеуш Моравјецки.

Сикорски је на питање да ли је владајућа партија "Право и правда" икада размишљала о подели Украјине одговорио да је у првих десет дана сукоба постојао тренутак оклевања, када се није знало шта би могло да се догоди и да ли ће "Украјина пасти".

"Ситуација је могла да буде другачија да није било херојства украјинског председника Владимира Зеленског и помоћи Запада", рекао је Сикорски за Радио ЗЕТ.

Премијер Матеуш Моравјецки оштро је одговорио на речи бившег министра и оптужио га да се понаша "као руски пропагандиста".

"Бивши министар спољних послова мора да одмери своје речи. Очекујем да ове срамотне изјаве буду повучене и позивам опозицију да се од њих огради", написао је Моравјецки на Твитеру.

Ово није први пут да је Сикорски у сукобу са владом у Варшави. У септембру прошле године он је објавио фотографију цурења гаса на руском гасоводу "Северни ток" изазваног саботажом. Уз поменуту фотографију написао је - "Хвала, САД".

Сикорски је честитао одговорнима за тај чин и оценио да ће велика штета на гасоводима натерати Русију да разговара са Пољском и Украјином ако жели да настави да испоручује гас Европи.

"Добар посао", закључио је у другом твиту. Међутим, обе објаве су касније обрисане. 

Русија је тада одговорила на објаву бившег шефа дипломатије Пољске назвавши је "званичном изјавом" којом се потврђује да је инцидент у Северном току "терористички напад".

image