Спорт

Непожељни

Што каже Душко Вујошевић – свако зло има свој крај, и ово ће се једном лане звати...
НепожељниGetty © Dan Mullan

Једна од највећих заблуда на свету јесте да не треба мешати политику и спорт, односно да оне немају додирних тачака.

Нећемо открити рупу на саксији ако то поновимо или поставимо ствари какве јесу – годинама уназад спорт је један од најјачих политичких адута и идеална платформа да се пропаганда сервира великом броју људи и новој циљној групи.

Међутим, када се оружје користи да се слика о одређеној земљи, људима или култури до те мере искриви да они аутоматски постају непријатељи, пропаганда је танка реч.

Одједном су и највећи књижевни класици забрањени, најлепша музика укинута само зато што је изашла из пера једног Чајковског или Мусоргског, спортисти потпуно скрајнути и "угушени". Погледајте у речнику под "дискриминација".

У данима када би требало да славимо спорт, надметање и пратимо један од највећих тениских турнира на свету, светла рефлектора константно се пребацују на политичке одлуке.

Прва, сада већ устаљена, јесте да руски и белоруски играчи не играју под својом заставом. Како је почео Аустралијан опен, тако су и рестрикције појачане – забрањено је истицање руских и белоруских застава.

Разлог за овакву одлуку је то што је током меча првог кола између Рускиње Камиле Ракимове и Украјинке Катерине Бајндл, на трибинама истакнута руска застава, након чега је протестовао украјински амбасадор у Аустралији Васил Мирошниченко.

Дејвис куп репрезентативац Русије Роман Сафиуљин у разговору за РТ Балкан напоменуо је да то неће много утицати на подршку коју добијају.

"Људи који долазе да навијају за нас наставиће да то чине и без застава", истакао је Сафиуљин за РТ Балкан.

Нови скандал догодио се у понедељак увече током окршаја Новака Ђоковића и Алекса де Минора.

Новаков навијач је хтео да на меч уђе са српском заставом, када га је један од чувара у комплексу зауставио мислећи да је руска.

Убрзо је установљено да припадник обезбеђења није у праву, а његова асистенткиња је проверавала изглед заставе чак и на интернету.

Ипак, ту није био крај непријатностима, пошто је чувар навијачу без икаквог разлога поручио да мрзи Хрвате. Када је то чуо, навијач се изненадио и поручио да су му најбољи пријатељ и девојка Хрвати и да воли све југословенске народе.

Људи из обезбеђења на Ози опену потврдили су нам да су добили писани документ на којем се на једној страни налазе заставе Русије и Белорусије које су забрањене.

На другој су оне које подсећају на наведене и додатно се проверавају. Процедура је таква да је забрањено истицање било каквог обележја Русије, иако су неки навијачи примећени да носе фудбалске дресове "зборнаје команде".

Заставе које пролазе опсежну проверу поред српске су словачка, словеначка, холандска, хрватска, парагвајска и француска.

А када само накратко бацимо поглед на другу страну тог спортско-политичког терена који константно покушавају да креирају, аршини су потпуно другачији.

На истом турниру на којем су неки непожељни, током дуела једног Руса (и то не било којег, већ шестог играча света Андреја Рубљова), на трибинама је осванула украјинска застава.

И опет је 25-годишњи Московљанин покушао да се издигне изнад ситуације и помирљивим тоном говори о онима који га сврставају на погрешну страну. Не због себе, већ због добробити "белог спорта".

"Застава ми заиста не смета, они могу да носе заставу коју желе, разумем ситуацију одлично. Није у томе проблем, већ што ме вређају. Говорили су ми лоше и увредљиве ствари због чега сам се обратио судији", рекао је Рубљов.

Ово је само једна у низу невоља са којима Руси морају да се суочавају, а свакако највећа би могла да буде потенцијална суспензија са Вимблдона другу годину заредом.

Због санкција уведених руским спортистима, тенисери прошле сезоне нису могли да учествују на трећем гренд слему, а кровне тениске организације су направиле додатну пометњу контрапотезима.

Тениска асоцијација професионалаца (АТП) и Женска тениска асоцијација (ВТА), као одговор на саопштење Вимблдона поводом наступа Руса, донеле су одлуку да забране бодовање на турниру у Лондону.

Рубљов је недавно потврдио да би то могло да се понови, оптуживши британску владу да јој је политика важнија од мира.

Питали смо и Новака да ли би Асоцијација професионалних тениских играча (ПТПА) могла нешто да уради по овом питању, а он нам је потврдио да борба тек предстоји.

"Није им дозвољено да играју на Вимблдону и на другим неким турнирима, не могу да носе своје заставе и такве ствари – то је само један пример", навео је Ђоковић.

"Да би ми као организација могли да будемо овлашћени и у позицији да преговарамо за њих, морамо да будемо прихваћени од стране тениског екосистема. То су ВТА, АТП, ИТФ, гренд слемови и то тренутно није случај."

За то време, они који ни криви ни дужни испаштају покушавају да раде оно што најбоље знају. Рубљов је поново у четвртфиналу гренд слема и управо ће он бити Ђоковићев наредни изазивач.

Карен Хачанов је већ међу осам најбољих (први пут у каријери у Мелбурну), док би ако овако настави, Елена Рибакина, Рускиња која игра под заставом Казахстана, вимблдонској титули могла да придода и ову са Аустралијан опена.

Њој би највећа препрека у завршници могла бити Арина Сабаленка – девојка из Белорусије.

Било би још занимљивије да је ситуација као на Ролан Гаросу, када се после финала интонира химна шампиона.

Као што је Новак са загонетним смешком на лицу казао на конференцији за медије, упитан о ковиду и вакцинацији, и у ситуацији која се тиче руских и белоруских играча многе маске тек ће пасти.

Или што каже легендарни кошаркашки тренер Душко Вујошевић – свако зло има свој крај, и ово ће се једном лане звати!

image