Србија и Балкан

Вокер: Формирање ЗСО би била грешка, "Косово" да тужи Србију за геноцид

Он је рекао да су и резервисана места за мањине у Скупштини тзв. Косова - грешка
Вокер: Формирање ЗСО би била грешка, "Косово" да тужи Србију за геноцидGetty © Stringer

Бивши амбасадор Верификационе мисије ОЕБС на Косову Вилијам Вокер рекао је да би формирање Заједнице српских општина била грешка и додао да Сједињене Америчке Државе инсистирају на томе јер желе да дође до договора у дијалогу.

"Видео сам ту грешку у другим земљама. То никада не функционише и погоршава ствари. Мислим да је велика грешка идентификовати српску мањину овде и дати јој посебне привилегије или могућности самоуправе. Имали смо проблема у САД цео живот са мањинама. Како се носимо са њима? Никада нисам чуо да је неко сугерисао удружења осмишљена за Црну заједницу, Хиспаноамеричку заједницу или Албанско-америчко удружење", навео је Вокер.

Он је рекао да су и резервисана места за мањине у Скупштини тзв. Косова - грешка, преноси "Косово онлајн".

Вокер је додао да САД инсистирају на формирању ЗСО, јер желе договор.

Диви се командантима ОВК

У разговору за Коху рекао је да се диви командантима ОВК и да не верује да ће председник Србије Александар Вучић икада прихватити масакр у Рачку.

"Видите, Доналд Трамп ће отићи у гроб негирајући да су избори које је изгубио били поштени, слободни, отворени и легитимни. Сигуран сам да ће Вучић отићи у гроб негирајући Рачак на начин који сам описао. А, десило се оно што су форензичари рекли, прави форензичари, 45 мушкараца и дечака одведено је из села под претњом оружјем и масакрирано. Ово је само по себи ратни злочин. Неоспорно. Не знам у шта српски народ верује, али ако влада у Београду настави да буде под господином Вучићем, који је био одговоран као део Милошевићеве владе, одговоран за оно што се десило у Рачку, сумњам да ће икада бити право објашњење зашто су урадили то што су урадили у Рачку", рекао је Вокер.

На питање, да ли ће Србија икада признати злочин у Рачку, Вокер је казао да се то никада неће десити.

"Не, све док Влада у Београду негира масакр. Жао ми је, али верујем у правду, у одговорност, али нисам сигуран да ли ћемо видети шта се десило у Рачку или у неком од десетина и стотина села које је овде уништила српска полиција и армија", рекао је Вокер.

Вокер сматра да самопроглашено Косово не би требало да потпише споразум са Србијом, уколико Београд не призна независност.

"За мене, док Србија не призна 'Косово' и схвати чињеницу да на југу постоје други народи, са свим осталим стварима које признање носи, по мом мишљењу, без овога не бисте морали да потписујете мировни споразум", рекао је Вокер.

Према његовим речима, међународна заједница може да каже Београду: "Видите, разумемо зашто сте узнемирени због овога, разумемо да сте изгубили део Србије, да сте се боље односили према тамошњим људима, не бисте изгубили".

Вокер је оптужницу Специјалног суда против бивших челника ОВК назвао смешном.

Према његовим речима, озбиљна је оптужба ово што се данас у Хагу дешава са челницима ОВК и тужилаштвом за ратне злочине против њих.

"Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи, да, све сам их упознао. Да, критиковао сам их годинама, али издвојити их и рећи да ћемо их процесуирати за послератне злочине за мене је коришћење правде из неправедних разлога", рекао је Вокер.

Вокер је нагласио да је постојао међународни притисак да се успостави Специјални суд, али да руководство Косова није знало да ће суд гонити само албанске лидере за ратне злочине.

Он такође истиче да охрабрује Владу Косова да тужи Србију за геноцид.

"Снажно охрабрујем владу да уради оно што сте управо рекли. Почните са било којим процесом који треба покренути да се српски злочинци приведу правди. Видим шта се сада дешава у Хагу са оптужбама за ратне злочине против вођа ОВК од стране 'Косовара'", рекао је Вокер.

Он је истакао да не види паралелне напоре Београда да прогони српске криминалце.

Према његовим речима, ово што се сада дешава у Хагу је прилично увредљиво.

"То показује да су међународна заједница, посебно Европска унија и мислим уз подршку САД, рекли да су се лоше ствари дешавале овде након рата. Сигуран сам да када су се људи вратили из избегличких кампова, од гурања са 'Косова' од стране Владе Србије, када су се вратили, неки од њих су можда учинили лоше ствари људима који су били колаборационисти или људима који су били против њихових. Али не разумем како су дошли до закључка да постоји команда руководства ОВК да се почине ти наводни злочини", рекао је Вокер и додао да се диви ОВК.

Вилијам Вокер оценио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не води добро односе са САД.

"Питао сам људе како Курти влада. Познајем Куртија 24 године, али сам га срео само једном откако је постао премијер. Чуо сам од људи да се бави борбом против корупције, покушава да постави добре људе на положаје, не само у Самоопредељењу, он ради ово и оно. Али он не води односе са Сједињеним Државама како треба. Курти чини супротне ствари", рекао је Вокер.

Он је рекао да се Курти понаша онако како мисли да је у најбољем интересу самопроглашеног Косова.

"Мислим да он сматра да је позиција коју заузима у најбољем интересу 'Косова' и да је то примарни интерес. Када људи из Вашингтона, Београда или било где, дођу и траже нешто за шта Курти мисли да није у интересу његовог народа, он треба да каже не. Да покаже линије и каже не. И то је учинио у неколико питања која су узнемирила међународну заједницу", изјавио је Вокер.

Он је рекао да пре неколико година није мислио да ће покрет Самоопредељење постићи такве успехе.

"Пре неколико година сам помогао Самоопредељењу да постане странка и они су успели. Нико их није подржао, а наравно ни америчка амбасада, ни тадашњи амерички амбасадор који је рекао да је то група клинаца на улици која само хоће да прави проблеме. Нисам мислио да ће они направити резултате које су направили, али су током година успели да освоје више гласова него било ко раније на Косову. Мислим да он представља људе који су изабрали оно што је темељ демократије", рекао је Вокер.

Говорио је и о америчким амбасадорима на Косову и у Србији, напомињући да је био изненађен када је чуо да ће Кристофер Хил бити амбасадор у Београду.

"Немам ништа против Кристофера Хила. Дивим му се због онога што је урадио у својој каријери. Брине ме само какви ће бити извештаји који ће стизати из Београда и Приштине у Стејт департмент. Нисам сигуран да ће бити са истом озбиљношћу. И ово ме брине”, рекао је Вокер.

Када је реч о амбасадору на Косову Џефрију Ховенијеру, Вокер је истакао да он има много вештина, али да је први пут амбасадор.

image