Русија

Пљуште оставке у Украјини: Шеф кабинета Зеленског тражио отпуст

Оставку ће ускоро поднети начелници Сумске, Дњепропетровске, Запорошке и Херсонске војне обласне управе
Пљуште оставке у Украјини: Шеф кабинета Зеленског тражио отпустGetty © Omer Messinger

У Украјини се очекују кадровске одлуке у вези са неколико званичника на различитим нивоима власти и у снагама безбедности, најавио је председник те државе Владимир Зеленски на свом Телеграм каналу, преносе РИА Новости.

Први на тапету је његов заменик шефа кабинета, Кирило Тимошенко, који је данас саопштио да је поднео оставку.

Он је, како је написао на Телеграму, затражио од шефа државе Владимира Зеленског да га ослободи дужности, пренео је Ројтерс.

"Захваљујем председнику Украјине Владимиру Зеленском на поверењу и прилици да чиним добра дела сваки дан и сваког минута", написао је Тимошенко.

Према изворима украјинске Правде, његово место би могао да заузме начелник Кијевске војне обласне управе Олексиј Кулеба.

Оставку ће ускоро поднети начелници Сумске, Дњепропетровске, Запорожске и Херсонске војне обласне управе, пише украјински лист.

Тужилац отпуштен због одмора у Шпанији

Отпуштен је и заменик генералног тужиоца Алексиј Симоњенко због одмора у Шпанији, пише агенција Униан.

Како пише агенција, од Симоњенка је затражено да напише оставку.

Заменик генералног тужиоца напустио је Украјину у децембру 2022. аутомобилом "мерцедес". Симоњенко се вратио у домовину 8. јануара. Његово путовање у иностранство десило се пошто је Зеленски високим званичницима забранио да путују ван земље.

На званичном сајту председника Украјине појавио се декрет о одлуци Савета за националну безбедност и одбрану, којом је одређеном броју државних службеника и припадника полиције Украјине забрањено да путују у иностранство осим у службене сврхе.

Корупција, стара украјинска бољка 

Председник Украјине, наиме, обећао је да ће предузети даље кораке против корупције након отпуштања званичника због проневере, наглашавајући да га фокус на рат неће одвратити од решавања ендемског питања у његовој земљи.

Корупција је мучила Украјину много пре него што је Русија покренула своју инвазију у пуном обиму крајем фебруара. И док је борба против руске специјалне војне операције била примарни фокус владе Зеленског, корупција је остала приоритет. Главни разлог је пошто се у земљу слило стотина милиона долара, како у оружју, тако и у финансијској помоћи. Процењује се да ће се у касу тек слити милијарде долара намењених реконструкцији и обнови земље.

"Желим да ово буде јасно: неће бити повратка на оно што је било у прошлости", рекао је Зеленски.

Тако је због сумње да је проневерио буџетска средства ухапшен вршилац дужности министра за инфраструктуру Украјине, заменик шефа ресора Василиј Лозински.

Његово отпуштање уследило је након што су највиша украјинска агенција за борбу против корупције и тужилаштво за борбу против корупције "разоткрили и зауставили активности организоване криминалне групе умешане у проневеру буџетских средстава", рекао је Олександр Кубраков, украјински министар инфраструктуре.

Лозински је приведен док је примао мито од 400.000 долара за помоћ у уговорима о куповини опреме и машина. Детективи су радили на идентификацији других људи укључених у организацију, наводи се у саопштењу.

На удару критика због корупције је и министар одбране Алексиј Резников – једно од најистакнутијих лица сукоба са Русијом.

Истраге у влади потресле су Украјину током викенда, посебно јер се односе на двојац из највиших кругова.

Обе истраге се односе на ратно профитерство. Случај који је укључивао министарство одбране односио се на куповину војних оброка по надуваним ценама, док је онај код министарства за инфраструктуру подразумевао прескупе јавне набавке електричних генератора.

Бивши саветник Зеленског Алексеј Арестович, уједно и један од његових најближих сарадника који је поднео оставку после изјаве да је узрок уништења стамбене зграде у Дњепру акција украјинске противваздушне одбране, сада се окренуо против свог бившег шефа.

У свом видео обраћању, анализирајући националну химну, издвојио је два архетипа која, по његовом мишљењу, представљају националну смрт. У питању је део из химне који каже "душу и тело даћемо за слободу", с тим да се ни у једном делу химне не говори шта следи када дође до слободе. Према речима Арестовича, управо тај моменат је кобан јер у националној свести оставља идеју да Украјинци треба да се бију до последњег, док сви не помру.

Други део химне за који Арестович тврди да је архетипски кобан, је део у коме се говори да ће убити сваког ко се од њих истакне, и покаже да је бољи од других, и, како је рекао, прогласи себе новим гетманом - "ова два архетипа су наша национална смрт", рекао је.

За председника Украјине је рекао да је слаб човек. "Има две слабости, а то су сујета и страх", рекао је он. 

ЕК: Украјина да ојача борбу против корупције

Портпаролка Европске комисије Ана Писонеро рекла је да се у оквиру процеса проширења, у којем је сада и ова земља, од Украјине очекује да ојача борбу против корупције, посебно "корупцију високих профила", али да је "Украјина суочена са бруталном агресијом и треба да ради у више области".

Према њеним речима, Украјина је већ предузела неколико корака, као именовање шефа специјализиране канцеларије за анти-корупцију и отворила конкурс за новог директора националне канцеларије за анти-корупцију.

"Али потребни су додатни напори за ојачање анти-корупцијских институција", истиче портпаролка.

На питање новинара да ли ЕУ има механизме да прати новац који ЕУ шаље у Украјину, Писонеро каже да "што се тиче контроле, могу да кажем да ЕУ има више нивоа контроле и више механизма да би знали да ли паре иду тамо где треба".

image