Свет

"Фајненшел тајмс": Све веће поделе унутар НАТО-а на тему Украјине

Иза све већих пукотина на релацији САД – Европска унија крије се реална стрепња да рат у Украјини убрзава процес економске доминације Сједињених Држава над ЕУ
"Фајненшел тајмс": Све веће поделе унутар НАТО-а на тему Украјине© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Све теже ће се одржавати јединство фронта према Украјини имајући у виду да су Сједињене Америчке Државе биле кључне за договор између земаља савезница. Сада се између Вашингтона и његових сателита јављају озбиљне тензије, мишљење је колумнисте "Фајненшел тајмса".

У Европи кључне размирице односе се на војна и економска питања. Чланице НАТО-а подељене су око слања будуће војне опреме Кијеву, што је најочигледније било на састанку Контакт групе за одбрану Украјине прошле седмице (20. јануар) у бази Рамштајн, када је Немачка потврдила свој став о (не)пребацивању тенкова "леопард" на украјински фронт.

Колумниста истиче да је подела унутар Алијансе сложенија – с једне стране су Немци, с друге "јастребови", док су САД негде између.

"Јастребови" су Пољска, скандинавске и балтичке земље, те Велика Британија, и они врше притисак за брзи трансфер напреднијег наоружања, укључујући тенкове, у Украјину. Такође, ова струја критикује САД да су се уплашиле од могућег нуклеарног рата, па решиле да не испоручују кијевским снагама ракете већег домета. Све то иако је Америка дала далеко највећу војну и финансијску помоћ Украјини.

Али ако се овог пролећа рат окрене против Украјине, "међусобне оптужбе могле би да постану гадне".

Тензије између САД и Европе имају и економску димензију – многи у ЕУ оптужују Вашингтон за протекционизам, пошто тамошњи Закон о смањењу инфлације даје велике субвенције зеленој индустрији и електричним возилима у САД, односно мотивише компаније да се преселе са Старог континента у Америку. Европски индустријалци истичу кључне предности које уживају Америци: јефтина енергија, богата земља и технолошко лидерство.

Сједињене Државе пак сматрају да за то нису одговорне, тј. да Европа треба да обезбеди сопствене субвенције за зелену технологију. Међутим, уколико би Европска унија омогућила државама чланицама да субвенционишу сопствене индустрије, то би утицало на јединство блока, док би јединствени режим субвенција ЕУ одмах покренуо питања на тему како је новац прикупљен и где је потрошен.

Иза свега овога, пише "Фајненшел тајмс", крије се реална стрепња да рат у Украјини убрзава процес економске доминације САД над ЕУ.

НАТО савезници треба да усагласе заједнички став о испоруци оружја Украјини – и то брзо, пре него што се борбе интензивирају овог пролећа. Јединство између савезника које је постигнуто 2022. године било је драгоцено.

Не би требало да се пусти низ воду 2023, закључује колумниста.

image