Русија

Лавров: БРИКС жели да створи јединствену валуту

Немогуће је уздати се у финансијске механизме у рукама оних који у сваком тренутку могу да преваре и да престану да испуњавају своје обавезе, рекао је руски министар спољних послова
Лавров: БРИКС жели да створи јединствену валуту© Tanjug/ Russian Foreign Ministry Press Service

Не можете се ослонити на финансијске механизме Запада који је у сваком тренутку спреман да превари зарад тренутног циља, стога БРИКС већ има идеју о стварању засебне валуте, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на заједничкој конференцији за новинаре са министром спољних послова краљевине Есватиније (раније Свазиленд), током турнеје по афричким земљама.

"С обзиром да Запад има утврђене механизме доминације у оквиру модела глобализације, потребно је да пронађемо начин да заштитимо своје интересе", рекао је Лавров и додао да мисли на улогу долара.

"Удео националних валута у трговини између земаља БРИКС-а већ расте. Земље БРИКС-а размишљају о иницијативи и потреби за стварањем сопствене валуте. Разлог је врло једноставан - не можете се ослонити на механизме које су у рукама оних који у сваком тренутку могу да преваре и да престану да испуњавају своје обавезе", рекао је министар.

Бразилски председник Луис Ињасио Лула да Силва је предложио да се размисли о могућности стварања јединствене валуте за МЕРКОСУР (заједничко јужно тржиште, чији су чланови Аргентина, Бразил, Парагвај и Уругвај) која би се користила унутар уније и додао да се и међу чланицама БРИКСА воде разговори на ову тему.

Према речима бразилског председника, стварање заједичке валуте би требало да помогне у смањењу зависности од долара и да олакша трговину.

Генерални директор руске Националне рејтинг агенције Сергеј Гришунин је, у коментару за "РИА Новости", рекао је да се пуноправна јединствена валута земаља БРИКС-а може појавити тек 2050. године и да ће, највероватније, бити дигитална, док је у блиској будућности сасвим могуће да ће се појавити корпа валута земаља асоцијације у којој ће доминирати јуан.

Различити принципи деловања БРИКС-а и НАТО-а

БРИКС је асоцијација која није изграђена на принципу "вођа – следбеник" већ ради на принципу консензуса који се разликује од консензуса који се користи у НАТО-у и Европској унији, објаснио је Лавров.

БРИКС обједињује Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку. Бројне друге земље желе да се придруже економском блоку, укључујући Аргентину и Иран.

"БРИКС је нова врста асоцијације јер није изграђена по принципу 'вођа – следбеник'. БРИКС није структура у којој се даје команда и сви поздрављају, као што сада видимо у НАТО-у", рекао је руски министар спољних послова.

"БРИКС функционише на основу принципа консензуса, али се овај принцип разликује од консензуса који се користи у НАТО-у и Европској унији. Уколико било која од чланица БРИКС-а има проблема са овим или оним предлогом, овај предлог се не прихвата, и настављају се напори да се пронађу обострано прихватљива и корисна решења", рекао је министар.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да где год да дођу, западне земље покушавају да изврше притисак на земље домаћине и натерају их да се понашају онако како би САД то желеле.

"Не чуди ме што где год да одем, наше западне колеге покушавају да се некако умешају и наметну земљама домаћинима одређену политику коју би Американци желели. Заиста ценимо и поштујемо став свих наших партнера који се у таквим ситуацијама не руководе наредбама бивших колонијалних империја и оних који сада желе да доминирају, већ легитимним националним интересима", рекао је Лавров.

На питање новинара да ли Русија подрива интересе ЕУ у Африци, Лавров је рекао да је у питању пропаганда.

"На оваква питања треба детаљно одговорити јер су овде важни детаљи иза којих се, како кажу, ђаво крије и за које многи једноставно не знају, пошто западна пропаганда ради са паролама: 'Русија је агресор', 'Русија подрива интересе Европске уније у Африци', и неосноване изване које се константно понављају како би у главама слушалаца и гледалаца постали истина", рекао је Лавров.

image