Србија и Балкан

Где је запело и ко блокира изградњу ХЕ Бук Бијела?

Спор који Уставни суд БиХ води са Комисијом за концесије баца мрљу на изградњу хидроелектране која је значајна због великог капацитета производње струје, као и због потенцијала за запошљавање
Где је запело и ко блокира изградњу ХЕ Бук Бијела?© РТ Балкан/Уступљена фотографија/Приватна архива

Готово две године траје спор око изградње хидроелектране Бук Бијела на Дрини, који је заједнички пројекат Србије и Републике Српске. Камен темељац положен је 17. маја 2021. године, од тада је урађено много за овај значајан пројекат вредан 220 милиона евра. Нажалост, спор који Уставни суд БиХ води са Комисијом за концесије успорио је радове. 

"Спор је инициран обраћањем 24 посланика Представничког дома Парламентарне скупштина БиХ Уставном суду БиХ захтевом да Суд оцени да ли је додељивање концесије за изградњу ХЕ Бук Бијела од стране Комисије за концесије Републике Српске у складу са позитивним законодавством, односно да ли право за доделу поменуте концесије припада Заједничкој комисији за концесије БиХ", рекао је за РТ Балкан Милан Баштинац помоћник министра индустрије, енергетике и рударства Републике Српске задужен за електроенергетику, и председник Управног одбора ХЕС "Горња Дрина".

Према његовим речима, мишљење читавог тима, у тренутку додељивања концесије, баш као и сада, обзиром да се законодавство по том питању није мењало, постојала је и постоји искључива надлежност Комисије за концесије Републике Српске за доделу поменуте концесије.

На основу последњег Решења Уставног суда БиХ, истиче Баштинац, није се стекао утисак да Тужилаштво има интерес да стопира пројекат, већ да по налогу Уставног Суда БиХ испита из ког разлога није спроведена Делимична одлука број У-16/20 од 21. јула 2021. године.

"Потребно је нагласити да ХЕС 'Горња Дрина' као инвеститор није странка у поменутом поступку нити било ком другом поступку пред правосудним органима", навео је наш саговорник.

Управо то је саопштено и из Уставног Суда БиХ, у вези са најновијом одлуком, која је успорила реализацију пројекта. Наиме, судије сматрају да Комисија за концесије БиХ није решила спор између БиХ и Републике Српске о изградњи хидроелектрана на Дрини.

"Уставни суд БиХ ће решење о неизвршењу делимичне одлуке Суда од 16. јула 2021. доставити Тужилаштву БиХ", саопштено је из Уставног суда БиХ.

Енергетска стабилност и нова радна места

Колико је пројекат изградње Хидроелектране Бук Бијела значајан, не само за РС, већ и за читаву БиХ, не само због великог капацитета производње струје, већ и због потенцијала за запошљавање, истиче саговорник РТ Балкан.

"ХЕ Бук Бијела је значајна и за становништво Републике Српске, као и за целокупну БиХ. Пре свега, донеће нова радна места, донеће енергетску стабилност, и то као обновљиви извор енергије у потпуној сагласности са новом 'Зеленом агендом'. Када се произведу нови киловати користи ће имати сви, Република Српска, Федерација БиХ, јер на њима неће писати ко их производи и где се производе, већ ће се користити свуда где буду потребни, без било каквих политичких, националних или ентитетских граница. Напомињем да ће завршетком концесионог периода ХЕ прећи у власништво Републике Српске, тe да ће трајно остати на територији Републике Српске односно БиХ", истакао је Баштинац.

Како је истакао наш саговорник, нема ни најмањег наговештаја да је повређен иједан пропис. 

"Наши кораци су јасни, обзиром да се целокупан пројекат изводи по строго прописаној законској процедури, уз поштовање регулативе из РС и БиХ. Такође бих желео да напоменем да до сада није донета ни једна одлука која садржи било какав наговештај да су прописи повређени у току реализације пројекта", наводи Баштинац. 

Он додаје да су сви челници апсолутно сигурни у исправност пројекта, те да ни најмање не сумњају да ће бити успешно реализован, на корист свих.

"Сигурни смо у исправност овог пројекта, његов велики значај за Републику Српску и БиХ, и настављамо реализацију са великим ентузијазмом и жељом да изградимо хидроелектрану која је планирана пре више од 50 година, а о којој се до сада само причало", закључује саговорник РТ Балкан Милан Баштинац.

У заједничком предузећу Хидроелектроенергетског система "Горња Дрина" предузеће "Електропривреда Србије" имаће удео од 51 одсто, а "Електропривреда Републике Српске" 49 одсто власништва, у тој размери изражен је и однос у финансирању пројекта.

Владе Србије обезбедила је гаранције за финансирање пројекта.

image