Свет

Зеленски у улози председника: Од "Слуге народа" до слуге Запада

Запад нема ништа против преображаја Зеленског из формално демократског лидера у диктатора, тврди руски стручњак Денисов. И Европска унија и САД добро сарађују са тиранима, јер је геополитичка реалност изнад свега
Зеленски у улози председника: Од "Слуге народа" до слуге Западаwww.globallookpress.com © Maksym Polishchuk

Владимир Зеленски - Володимир Зеленски. У овој, једној реченици се може сажети политичка "еволуција" коју је доживео Зеленски: од малог глумца и популарног комичара, све до председника Украјине. Прелазећи тај пут, Зеленски је променио лично име и доживео неколико политичких и личних метаморфоза. Такође је преобразио и Украјину: од још делимично суверене, мада сиромашне, до опљачкане и ратом девастиране земље, без икаквог суверенитета.

Међутим, према анкети престижног магазина "Тајм", Зеленски је проглашен за "најутицајнију личност на свету, чак и испред Илона Маска."

Зеленски је у другом кругу избора за председника Украјине 2019. године победио свог противкандидата Петра Порошенка, "краља чоколаде", са 73 одсто гласова подршке. Додуше, са потпуно другачијом, па и супротном изборном платформом од политике коју је ускоро почео да заступа.

Победио је залажући се за мир, а земљу је одвео у рат, да би ускоро, барем од стране утицајних западних медија, био проглашен за "одлучног ратног вођу, који се може поредити са Винстоном Черчилом."

Парадокс је у томе што се Черчил, у својим најбољим данима, упорно и доследно борио против нацизма, а Зеленски се налази на супротној страни. Између осталог, остале су упамћене фотографије на којима припадник његовог обезбеђења на леђима носи нацистичка обележја: лобању са укрштеним костима. Снимке "мртвачке главе" на леђима војника објавиле су светске агенције, па и сам Зеленски на својим налозима на друштвеним мрежама.

Почетак вртоглавог политичког успона

Зеленски се родио у Украјини, у Кривом Рогу, у јеврејској породици, 25. јануара 1978. године.

Он је русофони Украјинац, што значи да му је матерњи језик руски.  То му није сметало да се касније, као председник Украјине, у оквиру своје политичке "еволуције", повеже са најекстремнијим нацистичким групама, укључујући и злогласни батаљон "Азов", и да фактички постане њихов гласноговорник.

Зеленски данас за себе каже да предводи "отпор Украјинаца против руске агресије."

Штавише, он тврди и да је постао "главна мета ове инвазије" и да га "званична Москва жели мртвог". Наводно је, према његовим речима, чак и фамозна група "Вагнер" била послата у Кијев како би га "неутралисала и довела на чело Украјине нову, проруску власт."

Зеленски је победио на изборима захваљујући свом залагању за мир са Русијом. Било је то у време Порошенкове "антитерористичке акције" у Донбасу. Рат у Донбасу започела је хунта у Кијеву, недуго после "евромајдана" 2014. године.

У предизборној кампањи, Зеленски је обећавао и да ће се одлучно супротставити украјинским олигарсима, да би се после открило да је тесно повезан са олигархом Игором Коломојским.

Зеленски на штиклама

Неке појединости из глумачке каријере Зеленског, која је претходила његовом вртоглавом политичком успону, заслужују кратки осврт.

"Да, Зеленски је (у својим комичним улогама) плесао на штиклама", констатује чак и хрватски "Фактограф", реагујући на текст објављен на порталу "Логично", који је обелоданио неке пикантне детаље из његове глумачке каријере. ("Фактограф" у Хрватској, слично другим сајтовима за Западу, задужен је да "разобличава лажне вести", само што то често чини тако што заобилази или прећуткује истину.) Али то није најважнији део истине о овом глумцу. Зеленски је плесао и го, свирајући гитару.

Много је важније то што је, пре своје политичке каријере, основао продукцијску компанију "Квартал 95", која продуцира филмове, цртане филмове и ТВ комедије. Према Зеленском, циљ ове компаније био је да "учини свет бољим, љубазнијим и радоснијим местом, уз помоћ оних алата које имамо, а то су хумор и креативност."

Додуше, некаквог хумора има и данас у Украјини, али то је црни, горки и морбидни хумор, са стотинама и хиљадама мртвих. И до тога је довела политика Зеленског.

Зеленски је познат и по својим, нимало комичним пословним потезима. Његово име се помиње у извештају Међународног конзорцијума истраживачких новинара из 2021. о фамозним "Пандора папирима". Зеленски је, према овим подацима, заједно са својим "партнерима" из студија "Квартал 95", поседовао мрежу офшор-компанија, у чијем се средишту налазила "Малтекс мултикапитал корпорација" у којој је имао 25 одсто власништва.

Овде можемо сазнати и да Зеленски поседује имовину вредну милионе долара за коју не може објаснити како ју је стекао, као и да их је, пре доласка на власт, преписао на жену и своје пословне партнере. Иначе, занимљиво је да је у афери "Пандора пејперс" највише политичара било управо из Украјине.

Зеленски је и власник куће у Кијеву, површине од 353 квадратних метара, и још једног стана, од 131 квадратног метра. Заједно са супругом, поседује још три стана, кућу у Италији, стан у Лондону и на Јалти, као и још десет хотелских соба у Грузији.

Осим необјашњивог материјалног богатства, Зеленски је своје најближе сараднике, који су продуцирали његове телевизијске емисије, поставио на кључне позиције у држави, а једног од њих и за шефа главне обавештајне службе.

Зеленски у улози председника

Као глумац Зеленски је најпознатији по глуми у сатиричној телевизијској серији "Слуга народа", у којој лик кога он тумачи сасвим случајно постаје председник Украјине.

Када је победио на изборима, Зеленски је, као приоритет свог тима, издвојио "прекид ватре на истоку земље". Такође, у свом инаугурационом говору Зеленски је најавио распуштање Врховне раде и позвао чланове владе да "ослободе места за оне који ће размишљати о наредним генерацијама, а не о следећим изборима."

Најзначајнији "пројекти и реформе" Зеленског укључују земљишну реформу (укидање мораторијума на продају земље), легализацију коцкарског посла и забрану проруских политичких партија и ТВ канала ("112 Украјина", "НевсОне", "Зик").

Владавина Зеленског произвела је кулминацију кризе у Украјини и довела до почетка руске "специјалне војне операције" 24. фебруара 2022.

У ствари, Зеленски као глумац и Зеленски као председник можда ипак нису две различите личности: Зеленског би требало посматрати као глумца који, мање или више успешно, глуми председника Украјине, којом сада директно руководе САД, НАТО и Запад.   

Зеленски се и даље свакодневно обраћа грађанима Украјине, али његова обраћања јавности имају све мање везе са стварношћу. Заправо, Зеленски на функцији председника, који доноси важне одлуке и прима стране делегације и државнике, највише подсећа на "бодријаровску симулацију реалности".

У тој представи реалности, као што примећује блог "Јуросинерџис", Зеленски има улогу ратнохушкачког "Бодријаровог трансродног хибрида". У тој "паралелној реалности" је све тачно обрнуто од оног што јесте: украјинске оружане снаге овде стално побеђују и само што нису заузеле Москву. "Победоносна украјинска офанзива" овде почиње сваког дана, а руске снаге се повлаче, у хаосу, без морала, муниције и опскрбе.

Једина стратегија Кијева за победу је победа у пропагандном рату

Како примећује "Јуросинерџис": "Једина украјинска стратегија за победу је победа у пропагандном рату. Цела Украјина је постала позорница на којој главни јунак Зеленски глуми рат, у нади да ће окупити стране силе за ’своју ствар’."

Tа нада је до сада сасвим ископнила, а шоу, у коме стварно гину стотине људи, наставља се по пукој инерцији само зато што Запад за Украјину нема друго решење.

Зеленски на сцени може играти и улогу тиранина. Како примећује директор Института за мировне иницијативе и конфликтологију Денис Денисов: "Запад нема ништа ни против преображаја Зеленског из формално демократског лидера у диктатора. У последњих 50 година свет је видео много таквих примера, да Европска унија и САД сарађују са тиранима и притом их не критикују. Геополитичка реалност је изнад свега."

"Ако Украјина", додаје Денисов, на такав начин јача своје позиције у борби против Русије, Запад ће и на то затворити очи."

Из тог сна, или симулације реалности, недавно се пробудио Алексеј Арестович, изјављујући, након што је дао оставку на место саветника кабинета председника Украјине, да "Украјина неће моћи да победи Русију."

Историја се сада, за бившег саветника, креће у правцу који "Кијев више не може да контролише." Изгледа да то потврђују и тренутне смене и оставке у врху кијевске власти, које нису заобишле ни снаге безбедности.

Тренутно је, према мишљењу Арестовича, у Украјини у току "заоштравање политичке борбе, што ће довести до веома брзог пораза (Украјине)." Управо у тој "заоштреној политичкој борби" расплешће се и лична судбина Зеленског.  

image