Свет

ФБИ званичник оптужен за сарадњу са руским олигархом

Бивши контраобавештајац терети се да је током 2021. године примио неколико исплата од Олега Дерипаске коме су уведене америчке санкције 2018. године
ФБИ званичник оптужен за сарадњу са руским олигархом© Printscreen/CNN

Бивши високи званичник ФБИ Чарлс Мекгонигал (54) оптужен је у понедељак да је радио за руског олигарха Олега Дерипаску.

Док амерички тужиоци појачавају напоре у спровођењу санкција руским званичницима и контролишу њихове наводне помагаче, бивши контраобавештајац терети се да је током 2021. године примио неколико исплата од Дерипаске, коме су уведене санкције 2018. године. Тада, али и годину дана касније, Мекгонигал је безуспешно покушавао да укине санкције, као и да води истраге против ривала руског тајкуна.

ФБИ званичник на Савезном суду у Њујорку бранио се да није крив по четири тачке оптужнице, укључујући и ону која се односи на прање новца, пише Ројтерс.

У одвојеном поступку који се води у Вашингтону, тужилац је открио да је Мекгонигал примио 225.000 долара у готовини од бившег члана албанске обавештајне службе, који је био извор у истрази о страном политичком лобирању које је надгледао ФБИ контраобавештајац.

Он се у том случају суочава са девет тачака, између осталих за давање лажних изјава како би од ФБИ прикрио природу свог односа са том особом.

Да подсетимо, Дерипаска је оснивач руске алуминијумске компаније "Русал". Један је од двадесетак руских олигарха и владиних званичника Руске Федерације које је Вашингтон ставио на црну листу 2018. као реакцију на наводно мешање Русије у изборе у САД 2016. године.

Он и Кремљ су негирали било какву улогу у америчким изборима.

Спровођење санкција део је напора САД да изврши притисак на Москву да заустави специјалну војну операцију у Украјини.

Дерипаска је прошлог септембра оптужен да је прекршио изречене санкције, јер је наводно организовао да му се деца роде у Сједињеним Државама.

image