Србија и Балкан

Курти подноси оставку 17. фебруара?

Претпоставка приштинског аналитичара је да ће Курти прославити Дан независности "Косова" и да се одмах потом може очекивати његова оставка
Курти подноси оставку 17. фебруара?www.globallookpress.com © Agron Beqiri/ZUMAPRESS.com

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти могао би да поднесе оставку после 17. фебруара, дана који се на "Косову" обележава као Дан независности, у интервјуу за Еуроњуз изјавио је албански политички аналитичар Дризан Шаља.

Он је устврдио да је незадовољство грађана председником Владе тзв. Косова сваким даном све веће.

"САД имају јасну визију и пут у вези са Асоцијацијом (Заједницом) српских општина. Аљбин Курти се коментарише у многим групама, на свакакав начин и у свакој сфери", рекао је он.

Претпоставка Шаље је да ће Курти прославити 17. фебруар и да се одмах потом може очекивати његова оставка, јер, како каже, "незадовољство грађана Куртијем само расте".

Да ли је то једини разлог, или иза ове најаве стоји план Куртијевих западних пријатеља и главних протагониста "пројекта Косово", без чијег одобрења или подстицаја не реагује ниједан политичар у Приштини још од 1999, остаје да видимо.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар је, иначе, пре три дана рекао да ће Заједница српских општина бити формирана "са или без Куртија".

Формирање ЗСО је предуслов Београда за разговор о плану ЕУ за коначно решење косовског питања, које подразумева улазак тзв. Косова у УН.

image