Магазин

Пет митова о женској сексуалности

У ком узрасту је пик женске сексуалности, да ли је заиста секс другачији након порођаја као и да ли је идеално тело предуслов за успешне партнерске односе? Разоткривамо који су то митови о женској сексуалности као и шта је заправо истина која се иза њих крије.
Пет митова о женској сексуалности© freepik/Racool_studio

Живимо у веома изазовном и специфичном времену, када насловнице часописа и интернет портали диктирају не само стил облачења или најпопуларнију фризуру предстојеће сезоне, већ и форме женског тела и свест о женској лепоти и атрактивности. Окружује нас свет шаблона и стереотипа, у коме је прави изазов истаћи своју индивидуалност и одупрети се жељи да будемо баш као Ким Кардашијан или њена сестра Кајли, а на несигурностима стеченим на друштвеним мрежама граде се читаве нове индустрије, које их "дебело" наплаћују.

Који су то митови који прате жене кроз читав период сазревања и одраслог доба, шта лежи у њиховој основи и шта је заправо права истина када су женско тело и сексуалност у питању?

Мит #1 - Идеално тело је предуслов за успешне партнерске односе

Наравно, скоро сваки мушкарац ће одмах оценити како нека жена изгледа - њено тело и црте лица међу првим су стварима које се на њој примете, а под утицајем најдубљих слојева подсвести у мушкарцу се укључује "режим ловца", у коме су јасно постављени параметри: овде и сада. Лепе форме тела, бујне груди, негована кожа и раскошна коса буде у мушкарцу жељу да такву жену има за себе. Ипак, сексуалност жене не огледа се искључиво у њеном физичком изгледу, већ у њеној харизми, покретима руку, погледу, држању и ходу. Сексуалност жене долази изнутра. И управо то је она чувена "хемија" - скуп свих наведених, и још многих других фактора који утичу на то да се једна жена допадне мушкарцу. Наравно, треба водити рачуна о себи, треба неговати своје лице и тело, улагати у себе, али то не треба да буде једино у шта треба улагати. Лични развој, образовање, путовања, учиниће за привлачност једне жене далеко више од филера у уснама или силиконских груди.

Мит #2 - Жене увек уживају, без обзира на квалитет секса

"Митологија" у области сексуалне културе довела је до тога да се она у потпуности подређује "Његовом височанству мушком оргазму", као и вођењу љубави у оним позама у којима мушкарци доживљавају врхунац. А када на све то, жена стави задовољство свог партнера испред свог сопственог, практично се одриче свог оргазма зарад његовог. Савладавши драмске вештине симулације истог, како партнера не би повредила, жена може у потпуности изгубити контакт са својим осећајима, што у даљој перспективи прети да доведе и до потпуне сексуалне дисфункције. У данашње време, све више жена пати од аноргазмије: психофизиолошког стања, у коме је достизање врхунца немогуће чак и приликом дужег или интензивнијег сексуалног односа, са партнером у кога има максимално поверење и са којим осећа блискост.

Мит #3 - Секс после порођаја више неће бити исти

Још један мит који је своје упориште пронашао на друштвеним мрежама, који користи већински млада популација девојака и жена које још увек немају децу. Овај погубни шаблон, који се на велику жалост дубоко урезао у менталитету како мушкараца, тако и жена, као неоспорив аксиом, плодно је тле за креирање пре свега негативних, а затим и погрешних претпоставки, несигурности и страхова од поновног зближавања са партнером. На крају, услед сумњи, неповерења и страха уместо задовољства и емоција, јавља се дистанцираност и отуђеност међу новопеченим родитељима, а касније и незадовољство и потенцијална депресија. Секс након порођаја безусловно јесте другачији: нови осећаји, нова осећања, другачија дужина трајања односа. Али, уколико оба партнера улажу у развој сексуалног живота који за основу има међусобно поштовање, љубав и жељу да се партнеру причини задовољство, секс ће неизбежно постати бољи него што је био пре рођења детета.

Мит #4 - Пик женске сексуалности је у двадесетим годинама, а после менопаузе секса нема

Просечни узраст инфлуенсера није више од 25 (евентуално 30) година, и управо оваква статистика формира погрешну перцепцију када су у питању старије, зрелије жене. Док се за мушкарце у четрдесетим и педесетим годинама сматра да су у најбољим година, када су у питању жене влада мишљење да у тим годинама за њих више нема живота, а поготово сексуалног. Међутим, амерички психолог Гејл Шихи је још пре неколико деценија након дугогодишњих истраживања утврдио да се пик женске сексуалности поклапа са такозваном кризом средњих година, те да је жена најсексуалнија између 37 и 40 године живота. Савремена истраживања Харвадрске медицинске школе пак, показују да је либидо жене у 45 година највиши, и да доживљавају најинтензивније оргазме, што се повезује управо са њиховим сексуалним искуством, зрелошћу али и личним развојем.

Мит #5 - Жене су по својој природи моногамне

Овај мит своје корене вуче још из "до интернетске" ере, када су се у балканским, а често и у осталим патријархалним земљама, жене које су у сексуалне односе ступале пре уласка у брачну заједницу, сматрале неморалним и распуштеним, и без изузетака осуђивале и сурово искључивале из заједнице. Ипак, савремена истраживања на великом узорку, показала су да жене у браку далеко раније помишљају да преваре свог партнера, али се ређе у авантуре тог типа упуштају, стављајући породицу и децу испред једнократног задовољства. Међу најчешћим разлозима за женску превару наводи се њен однос са партнером, односно колико су блиски, да ли се поред партнера жена осећа пожељном и женственом, да ли добија потребну пажњу, али и да ли је партнер сексуално задовољава.

image