Свет

Захарова Столтенбергу: Поштовање верских права је обавеза

Захарова поручила генералном секратару НАТО-а да његов пример доказује да Запад "поставља неписмене људе на кључне позиције јер је њима лакше управљати".
Захарова Столтенбергу: Поштовање верских права је обавезаwww.globallookpress.com © © Ashraf Amra

Запад је дужан да поштује права стотина милиона људи у вези са њиховим светињама, а поштовање верских уверења је обавеза, а не могућност, написала је на свом Телеграм каналу портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова реагујући на коментаре западних званичника о спаљивању Курана у Стокхолму.

Захарова је, конкретно, издвојила речи генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга који је дан раније, говорећи о спаљивању муслиманске свете књиге испред турске амбасаде у шведској престоници, рекао да непримерене радње нису нужно и противзаконите.

Цитирајући више међународних споразума и докумената који обавезују државе потписнице на сузбијање нетолеранције и дискриминације, Захарова је навела да ти документи изричито наводе да слобода говора не подразумева слободу критиковања или омаловажавања било које религије или верских уверења.

"А да не помињемо спаљивање свете књиге муслимана", додала је Захарова.

Она је навела и да Столтенбергово непознавање цитираних докумената, показује да Запад "поставља неписмене људе на кључне позиције јер је њима лакше управљати".

Столтенберг је у изјави за немачки телевизијски канал "Ди велт" рекао да је против понашања какво се могло видети на улицама Стокхолма, када је шведско-дански политичар крајње деснице Расмус Палудан јавно спалио Куран.

"Слобода говора и мисли је драгоцена ствар у Шведској, као и у свим другим НАТО земљама. Због тога непримерене радње нису нужно и противзаконите", рекао је Столтенберг.

image