Спорт

Процурела документа Јувеове преваре - 23 фудбалера под истрагом, прете им казне

Међу играчима који су пристало на фиктивно смањење плате зарад "фризирања" финансијских извештаја клуба, налази се и Кристијано Роналдо
Процурела документа Јувеове преваре - 23 фудбалера под истрагом, прете им казнеGetty © Valerio Pennicino / Stringer

Јувентус је прошле седмице одлуком италијанског суда остао без чак 15 бодова, у виду казне због финансијских малверзација које су откривене пре неколико месеци.

"Стара дама" зарадила је казну лажирањем финансијских извештаја, односно приказивања лажне добити клуба, као и због малверзација са платама играча током пандемије корона вируса. Због тога би сада жестоко могли да буду кажњени и умешани фудбалери.

Јувентус је због одузимања 15 бодова пао са треће на 10. место Серије А. Но, бодовна казна изгледа неће бити једина која ће погодити "бјанконере". Казна би могла да се прошири и на играче који су наводно уплетени у аферу, а италијански новинари су објавили имена 23 фудбалера под истрагом.

Новинар Паоло Цилијани је објавио сензационалну вест, откривши имена 23 фудбалера који су под истрагом да су прихватили лажно ниже плате. Током пандемије, Јувентус је изгледа постигао договор са играчима да се представи да су због прекида сезоне пристали на ниже плате, док су у стварности добили новац који је испрва и требало да добију по уговору. Међу наведенима су бројне звезде које су тада носиле дрес Јувентуса, међу којима је и Кристијано Роналдо. Цилијани каже да су сви испитани признали да су учествовали у нечасним радњама.

"Двојица играча, Матијс де Лихт и Матија де Шиљо, дали су судијама копију 'воц-ап' четова у којем је Ђорђо Кјелини свима објаснио превару, сугеришући да се то не спомиње новинарима", наводи Цилијани.

Он је објавио и службена документа у којима се наводи време потписа уговора под називом "маневри с платама", а међу којима су наведена та 23 фудбалера. Уз документе, Цилијани је поручио да ће сваког од 23 играча очекивати суспензија, најмање на месец дана.

Уз Роналда, на списку се налазе Пауло Дибала, Миралем Пјанић, Леонардо Бонући, Ђорђо Кјелини, Адријен Рабио, Ђанлуиђи Буфон, Гонзало Игуаин, као и тадашњи тренер Маурицио Сари.

image