Свет

Поверљива документа откривена у резиденцији Мајка Пенса

Тим бившег америчког потпредседника о открићу обавестио Националну управу за архив
Поверљива документа откривена у резиденцији Мајка Пенсаwww.globallookpress.com © IMAGO/Kyle Mazza

Сарадници бившег потпредседника САД Мајка Пенса пронашли су одређени број поверљивих докумената у његовој резиденцији у Индијани 18. јануара, објавили су амерички медији.

Пенсов тим је обавестио Националну управу за архиве и евиденцију (НАРА) о њиховом открићу, а како се наводи, пронађене су две кутије поверљивог материјала, као и још две кутије у којима су биле копије потпредседничких папира.

"Адвокат је пронашао мали број докумената који би потенцијално могли да садрже осетљиве или поверљиве информације", наводи се у писму Пенсовог сарадника Грега Џејкоба упућеном Националном архиву.

Додаје се да су документа "ненамерно спакована у кутију и превезена у дом господина Пенса" приликом истека његовог мандата на месту потпредседника у администрацији Доналда Трампа.

У писму се истиче да Пенс није знао за постојање ових докумената и напомиње да бивши потпредседник "озбиљно схвата" руковање поверљивим материјалом.

Како се наводи, Пенс је ангажовао адвоката који је ова документа нашао након што је поверљив материјал откривен у резиденцији и бившој приватној канцеларији америчког председника Џоа Бајдена.

Међутим, адвокат не може да каже ништа више о документима јер их није читао када је видео да имају ознаку тајности.

НАРА је о открићу обавестила ФБИ који ће спровести стандардну процедуру.

image