Спорт

УЕФА спрема револуцију - скраћују се квалификације за Мундијал?

Путеви европских селекција ка Светском првенства могли би да од наредног циклуса буду краћи него што је до сада био случај
УЕФА спрема револуцију - скраћују се квалификације за Мундијал?Getty © Harold Cunningham / Stringer

Европска фудбалска унија (УЕФА) разматра увођење нових важних промена у својим репрезентативним такмичењима, уочи новог циклуса квалификација за Светско првенство 2026. године.

У марту ове године стартоваће квалификације за Европско првенство у Немачкој 2024, али УЕФА је све ближа одлуци да радикално скрати квалификације за Мундијал који ће се играти у САД, Канади и Мексику.

Како јавља шпански "Ас", УЕФА разматра могућност да због проширења Мундијала са 32 на 48 репрезентација, и она промени своје квалификације. Европа ће на наредном Мундијалу уместо 13 представника, сада имати 16 места.

План УЕФА који се разматра је да се квалификације скрате тако да 55 чланица буде подељено у 12 група. Свака група имала би само четири или пет тимова, чиме би свака репрезентација могла да одигра шест или осам мечева током квалификација.

До сада су групе често имале по шест тимова, што је доносило 10 утакмица, а УЕФА жели да скраћењем квалификација учини исте интересантнијим и смањи број незанимљивих утакмица. Преостала четири представника Европе на Мундијалу долазиле би кроз бараж.

УЕФА разматра и да промени изглед Лиге нација, тиме што би "А" дивизију учинила мало дужом - уместо да се победници група директно пласирају на Фајнал-фор, УЕФА планира да уведе пласман осам тимова у плеј-оф, одакле би четири најбоља тима отишла на завршни турнир. Тиме би се добио већи број утакмица између оних најквалитетнијих репрезентација, што је нешто што УЕФА жели да подстакне.

image